Annons

Upphetsad debatt om sjuka och ambulans

Ledare • Publicerad 14 december 2009

Nu märks det att vi är på väg in i ett valår. Den rödgröna oppositionen tar och kommer att ta alla tillfällen i akt att göra ned sittande regering. Alliansen har tappat väljare i förhållande till de rödgröna och den utlösande faktorn har varit debatten kring sjukförsäkringen. Det hette inom oppositionen att Alliansen vill tvinga svårt cancersjuka människor till arbete, annars var det bara socialbidrag som återstod.

När polemiken går i taket som det har gjort i den här frågan känns det som om alla inblandade har tappat fotfästet totalt. Fakta försvinner och fram kommer alla känslorna på en och samma gång.

Annons

Nej tack, hit med faktaunderlaget. Det finns inte en enda politiker, varken från vänsterflanken eller högersidan som vill människor illa. Så illa att man som det har hetat ska hasa sig iväg med en kropp fylld av metastaser ivägtvingad till ett arbete man inte klarar av.

Det är hög tid att sansa debatten, diskutera sakfrågor och belysa fakta. Är det så här onyanserad valrörelsens debatt kommer att se ut har människor tröttnat redan innan den har börjat? Fram med finess kryddat med humor, diskutera ideologier, berätta vad som är skillnaden mellan att få en Allians eller en rödgrön regering. Det är intressant. Pajkastning är bara pinsamt.

Ambulans i norr

Hur är det nu med debatten om ambulansverksamheten på norra Öland? Moderaternas Eddie Forsman varnar för en hotande nedläggning om och när ambulansen i Löttorp övergår i landstingets regi.

Enligt chefen för ambulansen Erik Lexne som har lagt fram förslaget är skälet enbart samarbetsvinster, just därför ska det inte ut på entreprenad. Gunilla Johansson(s) ledamot i landstingsstyrelsen skriver att moderaternas oro för nedläggning bara är ett sätt att vinna politisk poäng.

Tre röster, en från höger, en från vänster och en tjänsteman utan politisk färg. Boende på norra Öland vill nog veta vad de har att göra med i frågan. Är stationen nedläggningshotad eller inte? Vad är sant? Helt klart är att det är nödvändigt med en station i Löttorp inte minst sommartid då antalet invånare ökar med hundratals procent. Det bästa vore med en nationell norm som styrde hur maximalt lång tid det ska vara innan räddningen kommer. Bara för att man bor på landet ska ju servicen inte vara sämre när det gäller att rädda liv.

Sverige är en glesbygd med långa avstånd mellan byarna vilket skapar speciella behov som vi borde ha råd med i dessa högteknologiska dagar.

Biskopen anmäld

Två folkpartister anmäler Dag Sandahl som kallas på tillsynssamtal till biskopen. Nu anmäls biskopen till Svenska kyrkans nämnd för biskopar av en Anders Brogren i Falkenberg. Historien får därmed en oväntad fortsättning: Biskopen lär ha sagt: att Sandahl har begränsad fattningsförmåga, att han var dåligt påläst samt att ”Nu slutar vi samtalet innan du gjort bort dig totalt”. För detta är nu biskopen anmäld och anmälaren anser att han gjort sig skyldig till att kränka en underställd

Ja, tänk så tufft arbetslivet kan vara för dem som säger sig företräda en kyrka där alla ska få plats och där ingen är bättre än någon annan. Det är inte utan att man blir lite trött av allt käbbel som pågår bland de ödmjuka och fromma på en arbetsplats som är den kyrka där bland annat välsignelsen är ett viktigt inslag liksom förståelse och förlåtelse.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons