Ung arbetslös och knuffad biskop

Ledare • Publicerad 8 februari 2010

Tar en sakta promenad på stadens gator när de dyker upp runt hörnet. Tre kvinnor i absolut bästa ålder.

De är unga, kvicka, friska, receptiva. De skulle kunna uträtta under, som så många unga människor kan. Hela deras attityd lyser upp den mörka gatan, de skiner av vilja, de är 18 och kanske några år till. Så fulla av energi.

”Hej, tjejer vart är ni på väg?”

Ja, någon annan stans säger de uppgivet, verkar som om de har gett upp fastän det är helgdag och klockan är långt före midnatt.

Ingen av dessa tre unga damer har ett arbete att gå till. Det beror inte på lathet eller likgiltighet.

De söker och söker, går på intervju efter anställningsintervju, får inget napp, men vill samtidigt inget hellre än att arbeta och dra in egen lön. Till sin hyra, framför allt, men de vill också kunna unna sig en kväll ute med kompisar, ta en öl eller en drink och känna att de betalar själva.

I sin bästa ålder och utan arbete, vilket slöseri, och här kan vi inte ens skylla på konstiga efternamn. Felet de har just nu är deras ålder. Utan längre arbetslivserfarenhet och högre utbildning verkar det som om dessa tre kompetenta kvinnor för tillfället är helt körda.

Skam och skandal i det Sverige där vi äldre har slagit fast att de unga måste försörja en hel nation med upp och nervänd ålderspyramid, ganska hög arbetslöshet och ett socialt skyddsnät som också kräver pengar via skattsedeln.

Ungdomsarbetslösheten kommer att växa till 30 procent i år och 35 procent året därpå, spår Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster.

Under tiden går lika mycket energi till spillo som ett helt kärnkraftverk producerar på ett år. Sysslolösa energifyllda ungdomar är utan arbete. Dag ut och dag in. En del av dem väljer att lämna landet för att få arbete.

Varför kan man inte förstärka vården med denna friska arbetskraft, äldrevården eller förskolan eller skolan. Ge de unga åtminstone praktik, låt vara med lite mindre betalt. Bara de får arbeta och får sina välbehövliga referenser.

De tre glada tjejerna traskar vidare på stadens gator, rösterna hörs på långt håll när de försvinner. Det låter så härligt med väninnors skratt där ute i kvällens mörker.

Knuff på dig

Undrar just om biskop Sven Thidevall får något från försäkringskassan i slutänden med tanke på att han, kyrkchefen för hela Växjö stift, stannar hemma från jobbet som högste chef för att han är ledsen efter att ha fått en knuff. Händelsen inträffade i onsdags eftermiddag när Thidevall gick in på en medarbetares rum. Efter ett mycket kort meningsutbyte gav medarbetaren honom en våldsam knuff och rusade ut ur rummet. Tänker på de cancerpatienter som ifrågasätts för sjukskrivning. Om inte cancer räknas som sjukdom tillräcklig för att få vara hemma kan en knuff göra det i så fall?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.