Underlig åsikt om en tidning

Ledare • Publicerad 23 januari 2009

Det var med stor förvåning som Ölandsbladets anställda, och man kan nog anta att samma förvåning inställde sig hos alla tidningens läsare, när de av en privat PM kunde förstå, att tidningen skulle förhålla sig på ett visst sätt i samband med turbulensen kring ÖTAB, Skörde, Kommunalförbundet och de allt mer invecklades turerna runt detta frustrationskomplex.

I promemorian, som uppgavs vara hemlig,  sades det så här om denna tidning:

”Ölandsbladet måste välkomna och beskriva lösningen som den bästa tänkbara nu tillgängliga för Skördefesten och Öland.”

Det har nog aldrig hänt tidigare i denna tidnings långa historia, att någon försökt att föreskriva vad tidningen skall skriva, hur den skall skriva och uttrycka sig eller vad den skall ha för åsikt i en särskild fråga.

Sådant är hybris hos den som tänker så, men det blir lite allvarligare när det kombineras med påståenden om att Ölandsbladets källor skall efterforskas för den artikel som hade rubriken ”Gustaf Öholm och Rolf Edmark i pm: Vill ta över Skörde  - Bjuder 500 000 kr.”

Denna ”hemliga PM” var dock föga hemlig, praktiskt taget alla som är berörda har läst den eftersom den cirkulerade på bussen hem från Grüne Woche i Berlin förra veckan och då sågs den av samtliga på bussen varande politiker, den har kopierats och mejlats kors och tvärs över Öland till alla intressenter som tänkas kan och så småningom nådde den naturligtvis Ölandsbladet, som valde att i artikelform publicera en del avsnitt ur denna ”hemlighet” som varken är hemlig, sensationell, nydanande eller särskilt förnuftig. Promemorian är mer som en amatörprodukt.

Om allt mejlande upphörde, om den digitala skrivklådan hos vissa inblandade kunde botas med en mirakelkur och om folk kunde tala med varandra som man gjorde förr kanske denna komplicerade sak hade möjlighet  lösas på ett enkelt sätt:

Det kallas samtal.

Instrumentet man kan använda sig av heter telefon.

Guldfågeln

I dessa dystra tider för arbetsmarknaden, då varslen står som spön i backen, känns det förstås extra upplyftande och glädjande när detta meddelande kommer från Guldfågeln i Mörbylånga: Produktionen skall öka och företaget kan komma att på sikt nyanställa 100 personer. Vilken ljusglimt i ett kompakt mörker detta är!

Företaget behöver ett nytt miljötillstånd och vi förutsätter att det skyndas på och att länsstyrelsen snabbt kommer med ett positivt besked.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.