Annons

Under sex veckor borde gnällspikar och partyfolk kunna samsas!

Nu måste Borgholm vara tyst klockan 22.00. Sedan får inte siste man över bron glömma att släcka lyset!
Publicerad 18 juni 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är väl märkligt att det aldrig kan vara ”både och” på Öland. Antingen är det för mycket eller för lite.

Jag har bott i centrala Borgholm i tolv år och jag har fullförståelse för dem som önskar en uthärdlig ljudnivå. Jag kan erkänna att jag under de där åren hade namngivna trubadurer på min svarta lista och med en kråka i marginalen om vad jag ville göra med dessa skrålande trubadurer och deras förbannade gitarrer.

Annons

Usel musik blir inte bättre för att den spelas på nivåer som spränger ljudvallen!

Samtidigt så valde jag själv att bosätta mig i centrala Borgholm, mycket väl medveten om att Borgholm under juli månad är en semesterort med en del störande ljud. Under mina tolv år i Borgholm kom det mig aldrig för tanken på att klaga till den grad att göra juridik av nattmusiken och döda Borgholm som sommarstad.

För det blir konsekvensen av att helt dra ut sladden klockan 22.00 (00.00 fredagar och lördagar), vilket är en tidpunkt där ungdomarna knappt hunnit ut i nattvimlet.

Öland försökte komma till bukt med buslivet på campingplatserna under 1980- och 1990-talen genom att inför 25-årsgränser. Buset generaliserades till ungdomar. Det där var ett misstag som fick stora konsekvenser. Ungdomar fick välja andra semesterorter som Gotland och Västkusten, när de sedan blev äldre och valde semesterort för sina familjer så återkom de hellre till de varit välkomna till tidigare.

Jag är rädd att dra ur sladden till ljudanläggningen klockan 22.00 kommer att få liknande konsekvenser.

Min rekommendation är istället att anpassa ljudnivåer, vilket inte är särskilt världsunikt. Alltså att ljudbilden anpassas så att trubadurer inte ligger på flygplansnivåer, där fönsterrutor skakar, hela nätter igenom.

Det nu tagna beslutet i Borgholms kommun sätter en ljudgräns utomhus vid 60 decibel, vilket motsvarar en normal samtalskonversation mellan två personer.

Borde vi inte under en sex-veckorsperiod kunna stå ut med i alla fall 90 decibel, ungefär som en gräsklippare?

Vi är då ändå en bra bit från de 140 decibel som E-type drog igång med under Sol-, Vind- och Vattenfestivalen på 1990-talet...

Kan vi inte ha en citypuls där både ”gnällspikarna” och ”partyfolket” faktiskt gemensamt kan stå ut under en sex-veckorsperiod? Till och med vanliga mobiltelefon har appar som idag kan mäta ljudnivåer.

Annons

Hänsyn är en två-vägskommunikation. Skruva ner musiken till mer normala bullervärden och stå ut från juli fram till andra veckan i augusti. Ska det vara så förbannat omöjligt?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons