Annons

Tyst om nya regioner

Ledare • Publicerad 29 mars 2007

Efter den häftigt uppblossande debatten i samband med att Ansvarskommittén lade sitt betänkande om sönderstyckande av landet i regioner har det blivit märkvärdigt tyst. Inga debattartiklar, inga politiska uttalanden, kan vi därmed blåsa faran över? Knappast. Centralisterna slipar i hemlighet de svärd med vilka de vill sönderstycka oss. Därför är det viktigt att hålla debatten vid liv.

Till det bästa som skrivits om Ansvarsutredningens förslag måste räknas den korta debattartikel VD Stig Fredriksson i Herencokoncernen publicerat i Jönköpings-Posten. En kort sammanfattning kan lyda så här: Lösningen på alla våra problem, till och med sjukvårdens, är enligt utredningen storskalighet och planhushållning. Men all modern forskning visar att de välståndsskapande krafterna frodas i småskalighet och täta nätverk. Ökad effektivitet i den statliga förvaltningen hänger inte alls samman med storlek.

Annons

Länen har under hundratals år skapat gemensamma identiteter, nätverk, sociala kontakter och gemensamma strävanden. För Jönköpings del har det resulterat i etableringen av den dynamiska högskolan. Man kan säga detsamma om Kalmar. Är det någon som tror att vi skulle ha fått den minsta hjälp att etablera en högskola i Sydostsverige från någon annan? Den har skapats av lokala krafter inom länet. Och så är det över hela fältet.

Stig Fredriksson: ”Det är slöseri med det allmännas resurser att ägna mer tid åt Ansvarskommitténs betänkande. Ju fortare det hamnar i papperskorgen desto bättre.”

PÅSKSTREJKEN

Det är märkligt att alla grupper i detta land skall vara så avundsjuka på varandra att det finns risk för en allmän löneexplosion om lågavlönade kassörskor i Ica och Konsum skulle få lite extra den här gången. Det handlar om 12,6 procent under tre år, det är visserligen en ganska hög nivå, men på ganska låga lönebelopp. Svenskt Näringsliv bör sluta tramsa och istället huta åt alla andra, som omedelbart kräver kompensation om kvinnorna i Handels får det de är värda.

Vi ser det väl framför oss: Påskköerna växer i butiken, bandet rullar på, varorna staplas på hög där bandet för dem samman och ensam med detta berg av varor och denna mängd av kunder har vi en kassörska, som till råga på allt också måste vara vänlig och le mot kunderna när de står där och febblar och letar efter rabattkupongerna som de vet att de hade här någonstans. Nog är hon värd 12,6 procent under tre år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons