Två turistbyråer ett steg i rätt riktning

Ledare • Publicerad 13 december 2013

Ju mer vi är tillsammans...

Ölands Kommunalförbund har satt ner foten.

Det ska vara turistbyrå året runt både i Borgholm och Färjestaden.

Det är ett klokt beslut.

Nu ska det utredas var placeringen ska vara och det bör väl kunna gå att lösa.

I Färjestaden kan man måhända komma överens med hyresvärden för träffpunkten, annars finns det ju andra alternativ. Kanske kan man diskutera med Coop inför deras blivande satsning vid brofästet; där kan det kanske finnas lokaler? Coop har ju utlovat gott om parkeringsmöjligheter, inte minst för den som kommer med husvagn eller husbil.

Om man kan tänka sig att lägga turistbyrån en bit från brofästet öppnar sig väl naturligtvis fler alternativ. Ölands Köpstad är ett, någon lokal vid hamnplan ett annat. Bara man lyckas få till goda parkeringsmöjligheter och det är lätt att hitta, så ska det väl alltid ordna sig.

I Borgholm är Mittpunkten ett givet alternativ. Här finns ju en tradition som turistbyrå.

Men Öland är ju så mycket mer än Borgholm och Färjestaden.

Löttorp och Byxelkrok har genom åren haft turistbyråverksamhet sommartid. Det bör naturligtvis fortsätta.

Att ha någon form av turistbyrå/världsarvsinformation söder om bron vore väl inte fel heller. Eketorp har diskuterats som en möjlig plats. Nyligen presenterade centerpartiet ett förslag om att Ölands Banks lokaler i Södra Möckleby vore ett alternativ för ett världsarvshus. Idéer finns, men finns viljan?

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap är i ropet i dessa dagar, som ett slagträ i debatten om vindkraftsetablering. På tisdag avgör fullmäktige i Mörbylånga den saken. Hur det än går i den frågan, borde världsarvet vara värt en bättre presentation än idag. Hur ska en turist annars veta vad världsarvet handlar om och vad som är värt att besöka? Sommarens guidade bussturer var ett steg i rätt riktning, men mer kan göras.

Men det finns också andra alternativ för turistbyråverksamhet. Som så många gånger skrivits på denna plats: biblioteken är naturliga mötesplatser, som också skulle fungera utmärkt som turistbyrå. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Ju fler platser det finns att hämta information på, desto bättre är det.

Att ha åretruntöppna turistbyråer i båda kommunerna är dock en god start. Den som åker till Öland måste få ett gott mottagande var på ön man än väljer att turista.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.