Trelleborg bör tvingas betala för nedläggning
Marknadsekonomi kan ju inte innebära att prismekanism och marknad skall gälla enbart åt ena hållet, åt det som skapar vinst. Marknadsekonomi betyder också att det finns utgifter att betala, till exempel vid en nedläggning.
Stora företag har förpliktelser gentemot samhället, mot de anställda - stora och kloka företag vårdar sin humanitära image och sätter etiken högt. I Trelleborgs kalkyl ser vi att företaget räknar med avvecklingskostnader i Mörbylånga på 30 miljoner kr – detta för en fabrik där de anställda i 30 år skapat vinster, vissa år var Forsheda, som koncernen då hette, en raket på börsen och Mörbylångafabriken en riktig guldklimp. Dessutom anlades fabriken en gång i tiden med statliga bidrag. Nu är det pay back time. Dags att betala tillbaka.
Om, och Ölandsbladet betonar om, fabriken skall läggas ner så kan den rika och välmående Trelleborgskoncernen med en vinst på 1,2 miljarder på sex månader i år skilja sig från Öland med hedern i behåll under två förutsättningar:
1) Alla anställda betalas tre årslöner som kompensation för den kuppartade nedläggningen. Så sent som i juni talade företagsledningen med Mörbylånga kommun om behovet av ny arbetskraft, vad har hänt sedan dess? Koncernen tar ett styrelsebeslut om nedläggning på förmiddagen och verkställer det på eftermiddagen. Vad är detta för sätt att agera på? Det känns inte seriöst.
2) Trelleborgskoncernen avsätter en fond på 100 miljoner kr att disponeras av Mörbylånga kommun för satsningar i infrastruktur mm syftande till nyföretagsamhet på södra Öland.
Kalla det gärna Trelleborgs-Fonden – koncernen kommer då att under många år förknippas med något positivt här på Öland.
Slutligen: Är det så klokt egentligen, att flytta till Estland? Många svenska företag flyttar ju nu tillbaka när man upptäckt den svenska arbetskraftens pålitlighet och kvalitetsmedvetande.