Tre mord på Öland

Ledare • Publicerad 8 september 2006

Ur statistisk synpunkt är det helt osannolikt, men i verkligheten har det inträffat : Inom loppet av två månader har tre mord begåtts på norra Öland, det första i Södvik då en kvinna mördades av en mentalsjuk man, de två andra morden synes ha begåtts i Byxelkrok där den tragiska branden då en man och en kvinna omkom förefaller att ha anlagts för att dölja ett grymt och brutalt dubbelmord.

Ölandsbladet påstår inte att dessa mord inte skulle ha skett om det funnits en polisstation i Löttorp eller förlagd till en annan plats på norra Öland, men nog hade invånarna känt sig mycket tryggare om de haft en bemannad polisstation i nejden.

Nu finns den närmaste nattbemannade polisstation i Kalmar och det kan ta timmar, vilket visade sig i Södvik, innan en patrull är på plats.

Staten försummar sin mest elementära plikt, den att skydda sina medborgare, och kommunerna tar alldeles för lätt på medborgarnas oro - både Mörbylånga och Borgholm har visat en förvånande passivitet i rättsfrågorna.

Betecknande för organisationer under förfall är ofta att de bygger stora pampiga hus till sig själva.

I Kalmar pågår nu byggandet av ett stort polishus.

Detta visar att polisväsendet i första hand prioriterar byggnader och i andra hand, om det blir tid över, tar sig an människornas oro.

Gustafson

Magnus Gustafson heter den man som på Kalmar kommuns och Regionförbundets uppdrag ordnar allt för den kinesiska miljardsatsningen. Samtidigt avslöjar Östran (bra jobbat) att mannen sitter i styrelsen för det kinesiska bolag som bildats för Kalmar-etableringen. Detta är inte bara omdömeslöst, det är dessutom olagligt och fadäsen/skandalen innebär att vilken invånare som helst i Kalmar län kan överklaga vad som hittills skett i Kina-ärendet. Det hjälper inte att Gustafson avgår nu, efter avslöjandet, han måste helt enkelt tas ur projektet helt och hållet.

Sap-gate

Den värsta skandalen i samband med det s k dataintrånget hos (s) är Expressens underlåtenhet att skriva om saken. Reportern Niklas Svensson har känt till alltihop sedan i januari i år, men inte skrivit en rad utan förtigit denna stora nyhet. Han har också själv loggat in sig på sap.net. Vem kan efter detta lita på någonting i den tidningen? Vad är det mer som Expressen tiger med?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.