Annons

Tonvis kastad mat är sinnesförvirrat

Ledare • Publicerad 7 oktober 2009

Vi skänker pengar till Rädda Barnen, tar en del av vårt BNP och skänker till behövande människor på andra sidan jordklotet. Det är en självklar inställning att vi ska dela med oss av vårt överflöd.

Miljömedvetna är vi också: sorterar sopor (nästan till förbannelse), skäller på varandra om en hundägare missar att plocka upp hundbajset, kastar gröna flaskor i grönt stort klot och vita flaskor i vitt klot för vidare transport och återvinning. Vi bär tidningar till pappersåtervinningsstationer, skänker våra kläder till Erikshjälpen, handlar gärna på second hand eftersom det sparar både miljö och plånbok. Böcker och gamla stolar och porslin körs till Kupan. Vi tankar blyfritt, äter grönt och ekologiskt.

Annons

Vad gott vi hela tiden försöker göra: Vi handlar julkalendrar av behövande skolbarn, köper bingolotter till förmån för idrotten, majblommor till förmån för mindre bemedlade barn i trakten.

Företagen certifierar sig för att bli miljövänliga och profilerar sig som att vara både miljö- och människovänliga. Det är helt i linje med tidens anda. Samtidigt pågår en skandal utan dess like, både ur resursslöserihänseende, miljöhänseende och som är ett bevis på någon slags slöseri som pågått i åratal utan att vi reflekterat över den:

Mat som är på väg från livsmedelsbranschen mot soptippen eftersom bäst-före datum snart är här. 100 000 000 kilo, ett hundra miljoner kilo eller 100 000 ton slängs varje år. Det är drygt 250 000 kilo som slängs om dagen!!

Vetenskapsradion uppmärksammade på onsdagen den kastade maten.

I Danmark avsätter regeringen tre miljoner kronor för att starta en dansk matbank som ska ta hand om överbliven mat från matbutiker och grossister och köra till en lagerlokal med kylrum för vidare distribution till olika hjälporganisationer.

Vilken kanonidé, bara för Sverige att kopiera rakt av. Flera svenska hjälporganisationer har varit inne på samma spår tidigare men stupat på krångliga livsmedelslagar och brist på pengar.

Storbritannien har haft matbanker i 15 år. Bara det senaste året har Fare Share tagit om hand drygt 3000 ton mat och vill etablera sig i varje större stad för att kunna föda 100 000 hungriga britter.

Kan britterna och danskarna kan väl vi i Sverige ta hand om vår mat om inte den svenska byråkratin och miljö-och hälsoskyddslagarna sätter käppar i hjulet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons