Tidningen och ett gott klimat

Ledare • Publicerad 21 april 2006

Om amerikanarna sägs det att de är väldigt generösa och att de kan glädja sig när det gått bra för någon, när denne lyckats och börjar tjäna pengar.

Då säger amerikanen:

– Det är han/hon värd efter allt slit. Nästa gång kan det vara min tur.

Vad säger svenska tjurpellar och glädjedödare? Jo, så här:

– Han/hon är nog skattefuskare, som blir rik med hjälp av svart arbetskraft. Jag ska kontakta både skattemyndighet och polis. Och facket, facket för tusan, måste kopplas in.

En sådan inställning vill vi inte ha på Ölandsbladet. Vi berättar gärna om företagens framgångar och gläds med dem, ty går det bra för företagen på Öland går det i slutändan bra för oss alla, inklusive Ölandsbladet.

Därför blev vi lite stolta när Jan Appelgren från Svensk Näringsliv kom till Borgholm häromdagen och berättade om det mycket positiva företagsklimatet i kommunen (vilket på något sätt känns i luften) och tidningens bidrag till detta goda klimat.

72 procent av alla tillfrågade tycker att Ölandsbladet (”media”) bidrar till det goda företagsklimatet, vilket är en unikt hög siffra för landet.

Inga företagsnyheter är för små för oss. Andra tidningar kallar till exempel omnämnandet av en ny butik eller öppnandet av ny damfrisering på landsbygden för ”textreklam” och kastar sådant i papperskorgen.

Men bakom varje företag, stort eller litet, döljer sig i begynnelsen en livsdröm, ofta en dröm om frihet men också om oberoende. Därför är det så viktigt att berätta om starten för små företag. Den som vågar språnget att starta eget förverkligar det som vi alla innerst inne går och bär på, drömmen om att vara sin egen herre, att inte lyda under någon. Detta är företagandets innersta idé och drivkraft. Och sådant skall man skriva om, inte sant...

Linné-citat

”Juli 26. Odens Flisa kallades ett

par höga, flata upprätte och jämte varandra uti en linea stående stenhällar bredvid vägen, som gick åt Gärdeslösa. Detta så förmenta Odens gravstället var belägit på den behageligaste ort, ty landet var här högt.”

-------------------

Insänt av Hans Mathson

Odens Flisor

------------------

Sänd ditt favoritcitat av Linné (ur hela produktionen) till kurt.lundgren@olandsbladet.se eller till Ölandsbladet, V Kyrkogatan 18, 387 22 Borgholm. ”Linné-märk”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.