Annons

Tålamod är en dygd dagar som dessa

"Bygg en till bro”. Den senaste tiden har köerna på bron gjort att många reagerat med ilska över Ölands trafikförhållanden.
Publicerad 27 juli 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Trafikverket har under flera år planerat för en ombyggd 136:an från Algutsrum till Borgholm.

I våras kom beskedet: det blir ingen 2+1-väg som det var tänkt.

Annons

De 375 miljoner som avsatts till projektet räcker inte till.

Istället har ett alternativ tagits fram som begränsar 2+1 vägen till sträckan Algutsrum-Idehultet. Resten av sträckan blir en tvåfälts-väg utan mittseparering anpassat till 80 km i timmen.

Vägbygget beräknas starta 2022 och vara helt avslutat 2027 med hela sträckan till Borgholm, enligt planerna.

Men det lär det gå några varv till innan ritningarna är klara, för alla är inte nöjda med Trafikverkets förslag.

Att bygga en ny bro diskuteras också flitigt och från och till leder det också till politiska förslag. Men där finns ingen konkret tidsplan än.

Den som bor på Öland vet att sommartid innebär kötid. En bilresa som i normala fall tar en halvtimme kan ta det dubbla.

Förra helgen var det timslånga köer för den som skulle ta sig över till fastlandet. I måndags gjorde en olycka på bron att vi som skulle se allsvensk fotboll i Kalmar fick sitta en halvtimme i kö och hasta för att hinna till avspark trots att vi började resan i god tid.

En ny bredare bro skulle kunna göra det enklare i sådana situationer. Kanske kunde man hålla en fil i vardera riktningen öppen vid mindre olyckstillbud?

Men det skulle inte hindra det faktum att Öland soliga dagar som dessa lockar turister från när och fjärran. De flesta av oss vet att uppskatta turismen och kan stå ut med att vi tvingas starta resor extra tidigt och ibland också sitta i kö. Vi står ut med att leta efter parkeringsplats i Borgholm också och vi tar det lugnt när vi kör igenom turisttäta orter som Köpingsvik och Byxelkrok.

Tålamod är helt enkelt en dygd dagar som dessa. Man må planera för en bättre och säkrare trafiksituation, men det lär inte lösa alla problem. Under tiden får vi se till att ”kramas” i trafiken och se till ha god tid på oss.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons