Annons

Tacksam att Kalmars dykare finns

Ledare • Publicerad 19 maj 2009

Det var bara några år sedan som samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar kommun i sista sekund kovände. Förslaget låg klart för att klubbas. Räddningstjänstens dykarenhet skulle nedmonteras, trots att hela Kalmar ligger omgiven av vatten och Öland finns inom en armlängds avstånd. Tack vare opinionsbildning i tidningarna och en hängiven skara brandmän skrotades förslaget i sista sekund.

Bara några månader senare räddades den första personen från en säker död, efter att ha hoppat från Ölandsbron. I måndags var det dags igen för dykarna att göra sitt yttersta för att rädda liv. Tyvärr tar det 20 minuter för dem att ta sig till hamnen i Färjestaden.

Annons

Räddningstjänsten på Öland är tacksam att Kalmars dykare finns. Ännu bättre vore det om man hade en egen styrka, men det handlar förstås om att resurser inte finns att bygga en sådan organisation. Att underhålla en redan befintlig skulle nog inte vara en utopi. Idag är det varken praktiskt eller ekonomiskt möjligt, men om man hade en organisation med några dykarentusiaster skulle situationen se annorlunda ut. Kanske något att tänka på vid kommande rekryteringar.

4400 misstänkta poliser

Jisses vad många polismän som anmäls för brott. 4400 anmälningar om året på en poliskår som är 20 000 man stark. 64 ledde till åtal. Nu föreslår tidigare chefsjuristen vid Rikspolisstyrelsen som på regeringens uppdrag utrett frågan att en särskild enhet vid Rikspolisstyrelsen ska utreda misstänkta poliser. Han föreslår också att det ska finnas en jourhavande internutredare som snabbt ser till att bevis säkras. Det är ju bra att inte poliser granskar varandra även om de säkert kan skilja mellan rätt och fel och sak och person. Men det kan vara svårt för allmänheten att lita på bedömningen, när polisen sitter på två stolar. Blotta misstanken att de håller varandra om ryggen måste även vara en obehaglig känsla för en anställd polis misstänkt för brott. Ska man frias vill man bli friad även i allmänhetens ögon och inte misstänkt för att ha blivit särbehandlad. Det ligger i mänsklighetens natur. Att vara oskyldig riktigt på riktigt friar en från alla misstankar.

Citat Peter Akinder Östran: ”Naturligtvis var det alldeles utmärkt att Mona Sahlin i söndagens debatt i SVT:s Agenda var tydlig, rak och ärlig i beskedet att skatterna kommer att behöva höjas efter ett regeringsskifte år 2010. Mona Sahlins besked i söndagens partiledardebatt bör följas av handling.“

Så för den som vill betala mer i skatt är det bara att rösta rött i nästa val. Det är ju alldeles solklart.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons