Annons

Ta vara på våra 90-åringar

Ledare • Publicerad 14 oktober 2009

Så mycket som vi har fått vara med om när det gäller teknisk utveckling är det inte troligt att kommande generationer får vara med om. Det är en vanlig åsikt bland äldre människor och visst är det lätt att hålla med.

Tänk dig att du börjar närma dig de 90 och att du är klar i huvudet. Då är du född någon gång i början på förra seklet. Låt oss säga 1919.

Annons

Första världskriget har just slutat. Spanska sjukan härjar och i Europa dör folk som flugor, närmare 50 miljoner. Penicillinet finns inte och kvinnlig rösträtt förordas och grundlagsändring beslutas. Det är året för freden i Versailles och kristidsransoneringen av brödet upphör.

Vi börjar så smått nosa på nästa krig: Förre korpralen Adolf Hitler håller ett anförande på ett av Tyska Arbetarpartiets möten på en ölstuga i München.

Hitler väljs några veckor senare in i partiet som medlem nummer sju. Den obligatoriska katekesundervisningen i Sverige avskaffas och nu tar den sexåriga folkskolan sina första stapplande steg.

På landet tar man häst och vagn varje söndag för att gå till kyrkan, bannor fick den som inte var där och husförhör hålls. Här finns ingen elektricitet i stugorna, bara fotogenlampor. Barnen har ont om ritpapper och de som älskar att teckna målar i den svaga lampans sken på allt de kommer över i pappersväg.

Man ägde just ingenting, ingen teve, frys, video, bil, dator, telefon, semesterresorna till Mallorca var inte många, båt hade några men inte till nöje utan för fiskets skull. Husvagn, ja vad skulle man med en sådan när det inte fanns bil, det säger ju sig självt.

I Kalmar län bodde vid den här tiden, på 20-talet, i runda slängar 231 000 människor. Idag, 90 år senare, har länet 2000 fler invånare. Som flest var vi 1980 då här bodde 241 000 personer. Så många fler har vi inte blivit hur än kommunpolitikerna kämpar med att få hit inflyttade människor.

Det enda som har hänt är att vi blir äldre. Idag finns omkring 600 personer i länet som fyller 90 och vi ber att få gratulera. För 30 år sedan var det bara hälften så många.

Glöm inte bort att dokumentera dessa människors historia, sätt på kaffepannan, ladda med kakor, socker till kaffet och grädde därtill. Lyssna och ställ frågor.

Deras historia, vår nutidshistoria, går till historien som den tekniskt intensivaste vi lär få vara med om. Lyssna och försök känna dofterna från förr.

Berättelserna handlar om fattigdom och umbäranden, om emigration till Amerika för att finna försörjning. Vi är bortskämda idag, begär att vi ska ha evigt liv, att samhället ska lösa våra problem. Men 90-åringarna som lever idag tillhör en tid då ingenting var självklart.

De levde i en tid då en lunginflammation kunde ta livet av en stor stark 18-årig grabb.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons