Annons

Ta chansen att upptäcka ön när det spirar

Söker man efter synonymer till spira får man fram följande: växa fram, gro, knoppas, gry.
Publicerad 11 maj 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

När dessa rader läses är evenemanget Öland Spirar i full gång.

Om påsken är det riktiga startskottet för besöksnäringen så är Öland Spirar helgen där vi börjar ana det bästa: det växer fram nya evenemang, det gror i markerna, det knoppas bland träd och buskar och en ny tid gryr.

Annons

Åter är det en helg som gjort för utflykter. Det handlar inte minst om alla vi som bor på Öland och valt det till vår plats på jorden.

Många har säkert planerat sin sommarsemester vid denna tid.

I en miljömedveten tid väljer många bort långa flygresor för ett mer klimatsmart semestrande. Att åka tåg ut i Europa blir allt mer populärt.

Men också att semestra hemma, så kallad hemester, är inne.

Det kan naturligtvis bero inte bara på miljötänk utan också på att man helt enkelt inte har råd att resa bort.

I vilket fall finns det i regel mycket att uppleva på hemmaplan.

Det är lätt att bli hemmablind. Men det finns så fantastiskt i vår närhet. För oss som bor i Borgholm kan vi förundras över Borgholms slott varje gång vi tar en promenad i Slottsskogen. För den som bor nära Böda kan stränderna som aldrig tar slut vara en daglig injektion av livsglädje och den som bor nära Stora Alvaret har en vidunderlig plats att förtjusas av dag efter dag.

Öland Spirar kan vara ett tillfälle att uppleva något nytt. Bland alla Ölands pärlor – turistorganisationen har nyligen börjat sprida skriften 102 öländska pärlor för den som vill få inspiration – finns det säkert någon som man inte besökt eller inte besökt på flera år.

För alla som bor på Öland borde det vara naturligt att åtminstone en gång om året ta en tur till norra respektive södra Öland.

Det händer alltid något nytt – ta bara hamnutbyggnaden i Byxelkrok eller Trollskogen med sitt nybyggda naturum. På södra Öland är det spännande att se Eketorp i ny regi och Långe Jan och fågelstationen är alltid lika sevärt, vare sig man är fågelskådare eller inte.

Ta chansen och ladda batterierna – upplev Öland. Det gäller både för den som är bofast och den som är tillfällig gäst. Öland är som vackrast i maj och Öland Spirar är ett ypperligt tillfälle att upptäcka Öland.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons