Sverige är en liten mus

Ledare • Publicerad 17 oktober 2008

År 2011 släpps den första ryska gasen på i den 122 mil långa ledningen på Östersjöns botten – 27 miljarder kubikmeter naturgas per år skall strömma genom ledningen till europeiska hushåll och framförallt till den tyska industrin.

Året därpå är den andra ledningen nerlagd intill den första och nu kommer sammanlagt 55 miljarder kubikmeter naturgas att under enormt tryck forslas till centrala Europa. Naturgasledningen är en av de största investeringarna någonsin i europeisk infrastruktur. Ledningen är prioriterat infrastrukturprojekt inom EU. Och vad skall Sverige göra åt det - det är av realpolitiska skäl näst intill uteslutet att Sverige genom att konstra med miljöregler skulle kunna säga nej till ledningen när den miljöprövas nästa år - ett beslut väntas till hösten 2009. Det blir den borgerliga regeringen som får detta delikata ärende på sitt bord. Det handlar här om vårt förhållande till våra mäktigaste grannar, Ryssland och Tyskland, miljön spelar nog en viss roll i beslutet, men ytterst är detta realpolitik/maktpolitik. Det är ju inte första gången Sverige har att förhålla sig till en tysk-rysk pakt, inga jämförelser i övrigt.

Ledningen debatterades livligt vid ett Pax Baltica-arrangemang av Allmänna Försvarsföreningen häromdagen. Platsen var af Chapmanskolan i Karlskrona varifrån man kan blicka ut över örlogsbasen i staden. På parad vid kaj låg ett stort antal av flottans patrullbåtar - de var dock inte redo att patrullera svenska gränser och att tillvarata svenska intressen - nej, de hade samlats här eftersom försvarsmakten sålt fartygen till Afrika där de skall sättas in som övervakningsfartyg. En mer talande symbolik och vinjett till svensk säkerhetsdebatt är svårt att finna.

Fakta om gasledningen finns på denna nätadress: http://www.nord-stream.com/se

Galne Hacke  Törnbottens galna hackspett har nu utökat sitt territorium och hackar sönder allt i sin väg; ingen bot är i sikte. Det som här kommer att sägas får man väl inte yttra nuförtiden, men i alla fall: Finns det inga Ölandsgrabbar med luftgevär längre? Har den unga generationen helt vansläktats?

Bra skolor  Både Borgholms och Mörbylångas skolor placerar sig bland landets tio bästa. Kan man då få be skolledningen i Borgholm att sluta förtala de små skolorna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.