Sunt bondförnuft hjälper mot smitta

Ledare • Publicerad 18 november 2009

Rubrikerna slår emot oss varje dag. 60-åring dog i svininfluensa. Vi drunknar av intryck från den pandemi som drabbat landet och snart drar det ihop sig för vaccinering av hela landets befolkning. För eller emot vaccin? Det varierar. Somliga vägrar styvnackat rädda för bland annat kvicksilvret.

Fram med fakta: Så här dags vet vi att den första vågen av H1N1v-infektionen på södra halvklotet har dragit förbi. Resultat: 11 procent av den människorna på Nya Zeeland insjuknade och av dem var det en på 20 000 som dog när de väl drabbats av influensan. Om den siffran omvandlas till svenska förhållanden skulle det betyda 50 dödsfall i Sverige under den första vågen.

Just nu i mitten av november vet vi att svininfluensan skördat 7000 människors liv världen över. I Sverige är det för närvarande 10 vuxna personer, mestadels medelålders män, och ett barn som drabbats och avlidit. Den årligt kommande ”vanliga“ influensan brukar skörda mellan ett och flera tusen liv i landet utan att det skapas några rubriker alls.

Den värsta pandemin inträffade 1918. Spanska sjukan tog 40 000 svenskars liv och 50 miljoner människor dog över hela jorden. Då fanns inte penicillinet och de flesta dog just i följdsjukdomen den bakteriella lunginflammationen som kom en tid efter virusinsjuknandet. Den gången var det en yngre grupp av människor som dog framför allt de i åldrarna 15 till 40 år.

Varje år dör människor i infektionssjukdomar. Att leva är just att riskera att dö. Miljontals i HIV/AIDS, lunginflammation, TBC och malaria för att ta några exempel. Det är egentligen vår största utmaning att komma till rätta med. Men det händer någon annan stans, på en annan kontinent och bland utfattiga människor till vilka det är lätt att hålla distansen.

När den äldre generationen vårdade sina sjuka barn lät man dem alltid stanna hem ett par dagar efter tillfrisknandet. Min gamla mormor tänkte alltid på smittorisken, var noga med handhygienen och visste poängen med att isolering var bra för att inte smitta andra.

När den moderna tiden gjorde sitt intåg kom folk till jobbet efter en natt med maginfluensa, eller hur förkylda som helst. Snart var halva styrkan smittade. Egoismen bredde ut sig, karensdagen gjorde sitt till liksom självklarheten att ett piller botar oss. Vi blev odödliga.

Stanna hemma om du får influensasymptom, be någon annan gå till affären åt dig. Ta ett ansvar för kollektivet. Först i vecka 50 får vi på Ölandsbladet vaccinationssprutan. Alla vill inte ha den men undertecknad älskar att inte få influensa. I bästa fall har den börjat verka innan den andra vågen kommer och innan vi blivit smittade i den första. Tills dess är det handsprit som gäller och nog känns det lite läskigt just nu med stora folksamlingar där någon nyser, hostar och hackar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.