Stiftsgården

Ledare • Publicerad 1 april 2008

Ölandsbladet har sedan länge stöttat Kastlösa stiftsgård i dess strävanden att överleva en svår ekonomisk verklighet, förvärrad av kyrkan, som inte anser denna populära stiftsgård vara något att satsa på längre, hälften av anslaget kan räcka, tycker kyrkan och biskopen i Växjö.

Svenska kyrkan säljer de öländska prästgårdarna, vill inte satsa på ett av stiftets finaste kulturcentra, stänger kyrkor och gör sig därmed urarva. 

Om icke kyrkan finns där dess medlemmar tillbringar sina liv, varmed skall den då motivera sin existens?

Dessbättre har kyrkans vänner i alla dess förgreningar på hela Öland tagit saken i egna händer och bildat en Vänförening, som stöder Kastlösa stiftsgård. 

Den  Kastlösa-annons med bankgironummer som tidigare funnits av och till i Ölandsbladet kommer ni inom kort att finna i förnyad form så att ni kan sätta in era bidrag som stöd för fortsatt verksamhet – tillsammans skall vi klara ut detta. 

Vid högtidsdagar och begravningar har alla ölänningar två hemmabaserade gåvoalternativ : Vårdstiftelsen och Kastlösa Stiftsgårds Vänförening.

Anders Bergman i Vänföreningen berättar vad stiftsgården betytt för hans döttrar i det  viktiga skede i livet för unga människor som kallas konfirmation; och generationer av av föräldrar, morföräldrar/farföräldrar kan vittna om vilken avgörande betydelse som några sommarveckor på Kastlösa stiftsgård har haft för många unga då deras liv ändrat riktning och fått mognad.

Det finns säkert tusentals med föräldrar och anhöriga till Kastlösakonfirmander som är redo att stödja stiftsgården. Så hör av er till Vänföreningen.

Men stiftsgården är inte bara en andlig ”retreat” – ett företag kan väl knappast finna ett lugnare och mer kreativt ställe för konferenser och nystart.

Till detta lägger vi så det rent praktiska och samhällsnyttiga. Kastlösa stiftsgård är efter sydöländska förhållanden en betydande arbetsplats med ett tiotal anställda - och man kunde kanske av den anledningen vänta sig lite mer kommunalt engagemang.

Minnet är kort. Ölandsbladet vill påminna om att högsta politiska klokskap för några år sedan var att lägga ner Ölands Folkhögskola.

I dag skulle väl den som kom med ett dylikt förslag betraktas som mer eller mindre förryckt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.