Statistik sot och Hells Angels

Ledare • Publicerad 30 april 2010

Nu är det helt klart, inte en siffra ska nå näthinnan, procent hit och procent dit ska förträngas liksom den kalla våren. För en vecka sedan presenterades Synovates väljarbarometer i Sydsvenskan och DN och visade en stabil ledning för oppositionen. Avståndet mellan blocken hade ökat från 4,6 procentenheter i mars till 8,1 i april.

Nu var det klart ansåg experterna, inte någon gång hade regerande parti legat under med så mycket för att därefter vinna ett val ett knappt halvår senare. På torsdagen var det dags igen för ny statistik: Expressen/Demoskops mätning visade att Alliansen inte bara kommit ifatt de rödgröna utan också gått förbi med nästan två procent. 49,2-47,2 och blå-grönt leder.

Rödgrönt hade enligt denna mätning förlorat fem procentenheter på bara en månad. Nog är det svårt att ha tilltro till opinionsundersökningar. Tyvärr haglar de över oss och underminerar sin trovärdighet därmed. Därför må siffrorna tala sitt eget språk, nu slutar jag lyssna.

Frågan som ställs är ju också skev på sitt sätt. Hur skulle du rösta om det var val idag? Den frågan är i grund och botten fel. Det är ju inte idag valet är, det vi ju alla. Valet är ju först till hösten. Vad vi däremot vet är att Ölandsbladets undersökning om valresultatet år efter år har visat sanningen, den rätta utgången. Till detta återkommer vi framöver när valet närmar sig. För det är svårt att tro att de röd-grönas skuggbudget skulle ha sänkt siffrorna med sådan kraft.

••• Ibland är det lätt att drabbas av ett svagt illamående vid blotta tanken på hur smutsigt allt kan bli. Askmoln över Island och tjockflytande olja i Mexikanska golfen, som möter Karibiska havet, detta blåaste hav av alla de hav som den franske oceanografen Jacques-Yves Cousteau utnämnde till ett av de vackraste vatten i världen med sina fantastiska korallrev när det begav sig på 60-talet.

••• Klädprovningen fortsätter: Burka, Hells-Angels väst, eller t-shirt under basketlinnet på en match. Ska det vara eller inte vara?

Häromdagen stod det att läsa om en ung tjej som inte fick ha t-shirt under sitt linne när hon spelade match i basket. Vilket trams, klart att hon ska få skyla sin kropp om hon inte vill ha bara ärmar, det kan väl inte störa en enda människa. Basketdomaren stoppade matchen och visade ut Sara Omeirat, 16, från planen eftersom hon bar t-shirt under matchlinnet. Nu har hon anmält händelserna till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Enligt Svenska basketbollförbundet är t-shirt under speldräkten ”ovillkorligen förbjuden”. Regeln kom till för drygt ett år sedan.

Om man följer domslutet som kom på torsdagen som gäller Hells Angels som överklagat ett beslut av Luleå kommun borde tösen få ha hur mycket t-shirt hon vill under linnet.

Luleå fullmäktige hade beslutat att förbjuda klädsel som visar tillhörighet som kopplas till kriminell verksamhet i kommunens lokaler. Hells Angelsmedlemmen överklagade till förvaltningsrätten och fick rätt där rådmannen motiverade sig så här: Alla har yttrandefrihet och den rätten omfattar även möjligheten ”att ge till känna sin åsikt genom att bära kläder som visar gäng- eller grupptillhörighet”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.