Annons

Spöket i Långlöt

Ledare • Publicerad 13 mars 2006

Det är märkligt att lite allmänna, obestyrkta och till synes ogrundade klagomål på arbetsmiljön kan stänga en kyrka i en församling, vilket skett i Långlöts socken.

”Stängd på grund av mögel sedan den 1 januari år 2006.”

Annons

Så står det om Långlöts kyrka på Ölandskyrkors hemsida. Det är prästerskapet ”som får likasom klumpar i halsen” när de inträder i helgedomen, en åkomma som emellertid inte drabbar allmogen i Långlöt, som kräver att kyrkan öppnas.

Överheten äger inte Ölands kyrkor, sockenborna gör det eftersom det var socknarnas invånare, som byggde kyrkorna, reste klockstaplarna, uppförde prästgårdarna och födde prästen, vilket det senare sker än i dag. Prästens lön härrör inte ur himlen utan emanerar ur våra plånböcker.

Så om församlingen i Långlöt kräver att få sin kyrka öppnad är det bara att låsa upp.

Först kanske man skall göra en del enkla saker, vilka Ingvar Andersson föreslog i lördagens Ölandsbladet: sätta upp temperaturen i kyrkan några grader samt installera en luftväxlare.

Det finns ett riktigt spöke i Långlöts kyrka, och det vet alla som läst på sin Ölandshistoria. Under kyrkgolvet är den gamle Ölandsfogden Seffred Jönsson från 1500-talet begraven; han gillar nog inte att hans kyrka är stängd av moderna gnällspikar. Om kyrkan inte öppnas kanske han hemsöker de ansvariga på riktigt.

Segt

Efter fyra års rättegång avled Jugoslaviens expresident Slobodan Milosevic i sin cell i Haag, förmodligen av naturliga orsaker. Fyra långa år och än fanns inget domslut i sikte. I Nürnberg ställdes 21 nazistiska krigsförbrytare inför rätta i oktober 1945. Allt gick mönstergillt till ur juridisk synpunkt. I oktober påföljande år, alltså efter exakt ett år, avkunnades domarna; 11 ledande nazister dömdes till döden, 10 sattes i fängelse. Om man antar att Haagjuristernas tempo skulle ha tillämpats i Nürnberg hade det krävts 100 år av förhandlingar; de skulle med andra ord ha pågått ännu i dag och till år 2045; det är nåt fel på Haag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons