Spöken finns de?

Ledare • Publicerad 30 maj 2010

Andligheten har tagit fäste i spalterna lokalt och gett klang även bland riksmedia för det är mumsig läsning kan lovas. Andar, spöken och hoppande bord. Visst lockar det till läsning.

Vi kan läsa om mediet som skrämmer bort spöken som spökar för hemtjänstpersonal i ett korttidsboende i Kalmar. Det övernaturliga har gjort sig gällande och cheferna inom omsorgen såg sig kallade att verkligen ta itu med problemet som man nu kunde kalla arbetsmiljöproblem. Mediet Pia Palm kunde lugna den oroliga anden som efter en seans valde att lämna bygget, för att få evig ro.

Ja, vad ska man tro? Att hemtjänstpersonalen fått fnatt är en tanke. Men om det nu är så att man ser syner så gör man det. Steg i trappan och upplevelser av hur någon var i rummet och vid något tillfälle såg två ur personalen hur ett bord hoppade.

Nog är det modigt av cheferna att ta det på sådant allvar att en seans äger rum. Efter det lär det ha varit lugnt.

Min gamla mormor berättade ofta om en passage längs med östra landsvägen, och hon hade verkligen bägge fötterna på jorden som den bonddotter hon var, en passage via en stenbro där det var stört omöjligt att få hästarna att passera. Hennes far fick kliva av vagnen och leda hästarna förbi.

Hon och hennes syster var en gång på väg ner i sjömarkerna för att gå med mat till gubbarna och döm om deras förvåning när de över landskapet fick se en armé, en här passera förbi, klädda i vadmalskläder, som de bägge systrarna uppfattade som en mycket gammal krigsarmé.

Detta berättade de bägge säkert 50 år senare. På något sätt var det svårt att tro att dessa lugna sansade systrar inte hade sett det de såg.

Men sedan finns det fall av andlighet som ska beivras och det gäller den kvinnliga läkare som nu polisanmälts. En kalmarkvinna som, enligt egen utsago, behandlat barn och vuxna med ”andlig kirurgi” har nu polisanmälts av en barnläkare i Kalmar för brott mot kvacksalverilagen. Flumvård och spökskalpeller hör inte hemma inom sjukvården, skriver fyra borgerliga politiker som också är läkare.

Det är klart att kan healern fixa en astma är det väl okej, men om besöket hos henne ersätter ett besök hos en riktig läkare är man ute på djupt andligt vatten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.