Annons

Sovjetjournalistik i Barometern

Ledare • Publicerad 22 augusti 2007

Två saker upphör aldrig att förvåna: 1) Tidningen Barometerns konstiga journalistik. 2) De uttalanden som kommer från Teracoms informationschef Lennart Ivarsson.

I en journalistik som är rent sovjetisk till sitt förvrängda innehåll lyckas nu tidningen Barometern i ytterligare en artikel undgå att tala om att namninsamlingen för en bättre TV-bild på norra Öland är resultatet av en kampanj i regi av Ölandsbladet och tidningens läsare – det är som om denna stora manifestation blivit till av sig själv, alternativt att det är Barometern som drivit fram den, vilket ju är en gemen lögn.

Annons

Priset i ”sovjetiskt skrivande” tog den artikel som Barometern totade ihop i samband med presskonferensen om underskrifterna vari deltog kommunalrådet Lennartsson och riksdagsman Andersson – av den artikelns snedvridna innehåll tycktes det framgå att namninsamlingen uppstått spontant som ett initiativ från himlen, i regi av ingen varvid i konsekvensens namn personerna på bilden ej heller namngavs. I Sovjet klipptes misshagliga personer bort. Erfarenheten av journalistik säger oss, att man kan lura läsekretsen en del av tiden, men läsekretsen kan inte bedras hela tiden – det lyckades inte ens Pravda med. Erfarenheten säger också att journalister som lånar sig till dylikt heller aldrig blir långvariga i yrket ty de blir aldrig respekterade i sin profession.

Ivarsson så. Han säger i en artikel i Barometern, att det bara är campinggäster som klagar på TV-bilden på norra Öland, att han inte kan garantera en god TV-bild till varenda camping samt att om det är sommargäster som klagar är det inte mycket att bry sig om. Teracom har missuppfattat sitt uppdrag från staten eller också måste direktiven skrivas om. Eftersom turistnäringen är livsavgörande för Öland, eftersom turismen är den snabbast växande näringen i landet och på Öland, eftersom Borgholms kommun på sommaren har lika många invånare som Malmö, sommarölänningar boende i egna stugor och campinggäster, är det självklart lika viktigt med en god TV-bild till alla dessa som till ölänningarna själva. Varifrån har Teracom fått den besynnerliga idén att turister och sommargäster på Öland inte har rätt att se på TV?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons