Söta stören Putte och vidriga Nordkorea

Ledare • Publicerad 4 maj 2009

• Det bästa vi vet på Ölandsbladet är att skriva nyheter med sting, det ska vara hälften allvar och hälften underhållning. Lite granskande journalistik är gott att varva med reportage som överraskar. ”Bästa grejen“, för det är så man säger – ”en bra grej“ på senare tid är den uppmärksammade stören Putte. Tänk vad kul för honom att få flytta till Göteborg och bo i ett akvarium med alla andra snälla fiskar. Han kan se fram emot ett liv i lugn och ro, där maten kommer som manna från himmelen. Vareviga dag.

• Ibland etsar sig filmer fast och blir kvar i minnet för all framtid, så gjorde dokumentärfilmen från Nordkorea som sändes på söndagskvällen i Dokument Utifrån. Vilket hemskt land att framleva sina dagar i och vilket barbari. Jag tackar högre makter att jag inte föddes där och jag gråter tårar över de stackars kvinnor och män, barn och ungdomar som sitter inspärrade i detta land.

De som flyr undan svältdöden för frihet i Sydkorea skiljes från sina små barn och kommer förmodligen aldrig mer att få träffa de anhöriga i levande livet.

Bilderna från en arrestcell som filmades av Nordkoreanska gränsvakter skildrar att faan själv finns på jorden. Kvinna hade flytt till Kina men greps av kinesisk polis och fördes tillbaka till hemlandet. Hon är en späd 26-åring som sitter på knä, kortklippt svart hår, mor och far är döda liksom hennes bror. Svältdöden tog deras liv och hon som själv försökte undkomma i en flykt till Kina sitter nu under dödshot. En vakt förhör henne, tar en påk som står alldeles innanför dörren. Han är säkert en mycket stark man, den vakten. Om det vittnar slaget för när han träffar hennes bakhuvud går påken av på mitten. Han avslutar med en spark i kvinnans mage som om han vore en fotbollsspelare som tar sats för en straffspark. Att en ideologi kan förstöra så för människor och skapa ett samhälle så slutet. Att människor i nöd utnyttjas just på grund av sin svaghet är också ett tecken på låg civilisationsgrad. Väl på flykt till Kina väntar kinesisk maffia, enligt siffror från människorättsorganisationer i Seoul är två tredjedelar av flyktingar kvinnor och man bedömer att 30 000 av dem sålts. De lockas med jobb och giftermål men säljs som slavar. Maktlöshet är vad man känner inför denna diktatur. Må den falla och det snabbt.

• Nu har Gärdslösa prästgård snart 200 medlemmar, ja det var kanske en överdrift, ryktet säger att undertecknad blev medlem nummero 146. Första delmålet är 400 till antalet. Men visst finns det väl fler ölänningar än så.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.