Sossar och stark krona

Ledare • Publicerad 7 mars 2011

Det är lite drygt  två veckor kvar till Socialdemokraternas extrakongress men spekulationsdimmorna ligger fortfarande täta runt partiet. Mitt i all denna gissningslek om vem som ska efterträda Mona Sahlin har partisekreterare Ibrahim Baylan avgått. Hans kryptiska förklaring till att han tackar för sig är bland annat (som han skriver på Socialdemokraternas hemsida): ”Vi ska i partiets ledning ha en kvinna och en man.”

Betyder det att det är kört för en kvinnlig S-ledare – eller kvinnlig partisekreterare?

Mer eller mindre sakkunniga bedömare har lämnat det kvinnliga partiledarspåret. Nu är det mest en omskyffling av gubbar i alla led. Lokal intressent i denna gubbröra är Håkan Juholt som plötsligt blivit ett hett kandidatnamn. En lustig detalj med just Juholt är att han blev petad från sin tillförordnade post som partisekreterare av den avgående Baylan. Är det dags för återbetalning nu – med ränta?

Sommarölänningen Sven Erik Österberg som vi flaggat för finns fortfarande med i spelet, men oddsen är dåliga.

För övrigt är namn som nämnts tämligen ointressanta. Östros, Damberg, Juholt eller Österberg – nej, inte väcker det några förhoppningar om ett vasst oppositionsparti som kan ge ekonomikontrollanterna i Moderaterna någon match.

Och mitt i all denna gråtrista positionering inför kongressen ökar Socialdemokraterna sina opinionssiffror. Vi ser inte logiken.

***

Den svenska ekonomin är vrålstark – för ögonblicket, kanske det är värt att tillägga. Med kinesiska tillväxtsiffror och en krona som har förvandlats från mjuk bananvaluta till hårt klingande guldmynt  har Sverige omskapats från något som Anders Cervenka i SvD kallar för ”halvsuspekt ekonomisk randstat” till något som platsar i finrummen och kronan som intressant objekt i förvaltarnas värdeportföljer.

Och vad har då det med Öland att göra kanske det undras i skogarna runt omkring i landet?

En av de viktigare näringarna här på ön är som bekant turismen. Många i den branschen spelar inte bara med att ön vimlar av badstränder och att vi alltsomoftast toppar solligan. Nej, ett bärande argument har varit att det är billigt att vistas i Sverige och på Öland.

Det är det inte längre. Man får inte längre lika många euros per krona som förra året, under det att vi svenskar med en viss förtröstan kan planera utlandssemestrar med hyfsat välfyllda plånböcker.

Poängen är alltså att företag vars idé till stora delar bygger på en undervärderad krona tar en risk. För turistbranschen bör det betyda att man kanske borde satsa mer på kvalitet än kvantitet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.