Annons

Södra Öland kan inte vara utan polis

Ledare • Publicerad 23 februari 2007

Den allvarliga brottsincident i Färjestaden som Ölandsbladet berättade om i torsdagens tidning visar än en gång att södra Öland, det vill säga Mörbylånga kommun, inte längre kan vara utan polis.

Vid ett inbrott i centrala Färjestaden mitt på blanka eftermiddagen i måndags överraskade den hemmavarande, den här gången en ung, rask och vältränad Ölandsyngling, ett par inbrottstjuvar, ringde polisen och satte igång förföljandet – barfota i snön, adrenalinet rann till som vid en avgörande match. Tjuvarna hann undan och polisen hann inte dit. I själva verket hörde inte polisen av sig förrän vid 19-tiden.

Annons

Polisen kommer med det mest häpnadsväckande svar: Man prioriterar inte pågående inbrott för man räknar med att de brottsliga ändå skall komma undan. Och när de väl kommit undan finns det ju egentligen ingen anledning att åka dit alls! Detta är en helt oacceptabel inställning.

Låt oss anta att det funnits en äldre person i huset, kanske sjuklig, kanske svag efter en operation – detta pågående inbrott kunde då ha blivit den gamles sista stund i livet, rena chocken kunde ha ändat det. Och detta prioriteras inte.

Nu får det väl ändå vara nog. Vi vill alla ha en alert polis och en polis som är på plats. Därför finns det ett oavvisligt krav: Polisstationen i Färjestaden måste öppnas igen.

GRATTIS KLT

Till årets upplagesiffror återkommer vi, men låt oss lite preliminärt säga ett stort grattis till Kalmar Läns Tidning-Nybro Tidning, Ölandsbladets systertidning, som ökar mest i Kalmar län. Ölandsbladet tappar marginellt efter förra årets storslagna upplageökning, men ett minus blev det och det är vi ledsna över. Sammantaget är emellertid Ölandsbladet den lokaltidning som procentuellt sett ökat mest i landet under den senaste tioårsperioden.

Östra Småland tappar stort och Barometern fortsätter sin ökenvandring i upplagornas värld; den tidningen har tappat 10 000 ex de senaste decennierna. En gång ringde chefen för Barometern till den som skriver dessa rader och lovade ”att Barometern skulle ta död på lilla Ölandsbladet”. Det gick visst inte så bra med det, motsatsen inträffade, hämnden är ljuv. I Vimmerby går det också bra för jubilerande Vimmerby Tidning, som ökar.

Totalt sett ett framgångsrikt upplageår för den tidningsgrupp som Ölandsbladet tillhör.

Vi tackar våra läsare. Tycker ni att visa missar någonting, är det något ni vill ha belyst, skriv till oss:

redaktion@olandsbladet.seredaktion@klt.nu

Som läsare och annonsör vet du väl om att båda tidningarna nu uppdateras dagligen på nätet, två av länets äldsta tidningar är nu också snabbast på nyheter:

Annons

www.olandsbladet.sewww.klt nu

När du prenumererar och annonserar tänk då på att gynna en tidning som är lokalt ägd och lokalt producerad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons