Social rapport onödiga utgifter och en resa

Ledare • Publicerad 30 mars 2010

Att komma utanför kommungränsen ibland är ju så skönt. Den här helgen ägnades åt att promenera in och ut ur små matbutiker kring Möllevångstorget i Malmö.

Vilken kommers där råder, ett torg så stort som det i Borgholm, sprängfyllt av grönsaker frukt och blomster till priser som kan få den ekonomiska smålänningen att le med hela ansiktet. Tänk en ananas för fem kronor eller en tung melon till utförsäljning för under tian. Skafferiet fylls med små mystiska burkar med noteringar på. Turkisk marinad för kött, indiska kryddor till en wok, tunn soya på ren kinesiska, äkta pepparplantor att krydda med, paprikamix i tomatsås från Iran. Kan man ha den i köttfärssåsen var frågan. Nej använd den varm som dip till bröd kom svaret. Undrar om mixen smakar gott tillsammans med en limpa från Grönhögen, eller kanske måste det bakas eget av en ljusare variant?

Färre fattiga

•••Sverige har tagit ett kliv i rätt riktning när det gäller utbredningen av fattigdomen. Alla, även låginkomsttagare har fått det bättre ställt. Riktigt fattiga har blivit färre. Andelen av befolkningen som lever under fattigdomsstrecket minskade från 11 till 5 procent den senaste tioårsperioden. Det visar en social rapport som presenterades av Socialstyrelsen i går. Samtidigt har de allra rikaste blivit ännu rikare i relativa mått mätt.

När man ser hur få det är i Sverige med riktigt höga inkomster och rikedomar är det svårt att begripa hur skattehöjningar inom den gruppen ska räcka till för att ge låginkomsttagare och pensionärer mer kulor i plånboken, för så många är de rika inte, för denna ekvation behövs ingen högre kurs i matematik. Det enda vi kan vara säkra på är att Tomas Östros utlovar skattehöjningar i den rika gruppen och skattesänkning för pensionärer där han också verkade säker på att få med sig Lars Ohly i samma tankar.

Pengar i sjön

•••Totalt sysselsätter statliga myndigheter 219 000 personer enligt statens årsredovisning för 2009. Oumbärliga utgifter är sjukvården. En kvarts miljon personer är anställda inom landstinget, varav hälften av dem är vårdpersonal som läkare, sjuksköterskor och vårdbiträden. Över 800 000 personer är anställda inom kommunen, de sköter våra barn och tar hand om oss när vi blir gamla.

Det är väl som med hushållsekonomin: Ska det bli pengar över är det utgiftsposterna som måste ses över.

Vi lägger en förskräcklig massa pengar på att borra tunnel i Hallandsås för 10,5 miljarder kronor vilket är cirka elva gånger mer än vad som ursprungligen budgeterades när projektet påbörjades 1989. Sverige är en av de största nettobetalarna i EU med där det årligen försvinner omkring 13 miljarder kronor eftersom avgiften är betydligt högre än återflödet i form av bidrag från EU.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.