Annons

Snurrrigt värre i socialen

Ledare • Publicerad 4 november 2008

Om det fattas nio miljoner kronor i den sociala budgeten i Borgholms kommun, vad tjänar det då till att både socialchefen och den politiska ordföranden, centerpartist, hotar med att avgå? We are in this together, som engelsmännen säger,  tillsammans har vi ansvar och då måste detta lösas tillsammans.

Att skramla och hota med avgång är både omoget och naivt, och framförallt, det leder ingen vart, det förenklar ingenting utan orsakar endast låsningar.

Annons

Eftersom nästan alla utgifter i en kommunal socialbudget är reglerade i lag och författning bör det väl vara ganska enkelt att analysera fram vad som är ”obligatoriska utgifter” och vad det eventuellt kan sparas på -en sådan analys kan bara göras i samverkan med kommunledningen, lugnt och balanserat och utan skramlande med barnsliga hot om att sluta.

I Mörbylånga har vi frågan om vem som skall bli ordförande i den sociala nämnden - en evinnerlig följetong. Dessbättre finns det nu en kompetent, erfaren och stark politiker på plats, Göran Adolfsson, s, tidigare landstingsråd, och även om han skall flytta till Kalmar och hans hus är till salu så låt honom sköta ordförandeklubban till dess att mandatperioden är över – efter valet 2010 kan det vara dags att med nya krafter försöka lösa den infekterade frågan om vem som skall vara ordförande i den södra socialnämnden.

På det ena hållet ekonomiska svårigheter och på det andra personkonflikter, man undrar vad som är att föredra? Vi håller nog en slant på att ordning i ekonomin är ett överordnat mål.

Citat:

”Pannkaka brukar man kalla det som går åt skogen. Och pannkaka blev det av Mona Sahlins koalitionsutspel ihop med miljöpartiet förra veckan. Det duger förstås inte att ändra ett hundraårigt förhållningssätt inom socialdemokratin på ett sätt som överraskar partiets högsta beslutande organ.

Jag har två skarpa uppfattningar om det hela. Den första handlar om själva principfrågan. Jag håller inte med om att socialdemokraterna ska inleda samarbete med andra partier före nästa val som jag skrev i denna spalt redan i somras. Partiet har kapacitet att gå till val på en helt och hållet egen politik och vi behöver inte stressas av alliansens frågor om med vem vi ska regera.

Däremot tycker jag att vi ska vara öppna för att en koalitionsregering med andra partier kan bli aktuell efter valet. Det är i sig en stor förändring av partiets tradition.”

Hans Karlsson i Östran

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons