Annons

Sluta döm i homosex- debatten

Ledare • Publicerad 28 oktober 2009

Den mannen kan reta gallfeber på många. Kontroversiell och med många bestämda åsikter som handlar om tro. Han pratar med några kvinnor om homosexuellt sex, han rapporteras till chefen, han skriver spaltkilometer på sin blogg, så vill ni reta upp er till morgonkaffet är det bara att läsa.

Han lockar kyrkobesökare, han ordnar psalmtävlingar och modevisningar. Han predikar just nu på norra Öland. Lisbeth Lennartsson, kommunalrådet i Borgholm, tycker att han drar en skam över ön precis som hon tyckte att pastor Green gjorde när han domedagspredikade kring homosexuella.

Annons

Han drar skam över Öland, borde skämmas. Han borde få sparken, säger en socialdemokratisk kyrkopolitiker. Superlativen haglar i insändare och uttalanden.

Det är hårda ord Dag Sandahl får utstå. Vem är vi att döma varandra? Förra söndagens tema i kyrkan handlade om konsten att vara tillsammans med varandra och med Gud, för den som tror på det. Om vi inte förlåter varandra kan vi inte själva få förlåtelse.

Det är okej att diskutera sakfrågan, men att utdöma Sandahl till att skämmas, som förr när man placerade ut människor vid en skampåle, är att gå långt.

Vi håller inte med varandra. Kan det inte räcka ? Om Sandahl ska skämmas över sin syn på homosexuella äktenskap är det bäst att rannsaka sig själv först innan man går till attack. Vem är vi att döma en annan?

Nu är det så att det finns saker som är politiskt korrekta. Citerar stripteaseklubbägaren Dragan Bratic, som döpt om sitt ställe till café för homosexuella. Ty det är inte politiskt korrekt att bedriva striptease. Men det är allra högsta politiska mode i att vara minoritet som homosexuell, invandrad, ja rent av sjuk eller bara kränkt i största allmänhet. Men en medelålders vit man med gammaldags religiös åsiktsmodell är definitivt inte på högsta politiska modet just nu.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons