Annons

Skråtvånget i Kalmar

Ledare • Publicerad 17 mars 2006

”En köpman som äger fri handel, sträcker vidt ut sin omtanke; han sysselsättes varje stund, att med fördel röra sina varor (omsätta dem, sälja dem).Vill någon vinna för mycket, får han medtävlare, som dela vinsten och hjälpa medborgarna från oskäligt skinneri. Var och en måste då åtnöjas med mindre vinst på varje vara: men för sin utkomst istället röra dem desto flitigare.”

Detta är själva grunden för en fri handel, en fri handel är landets blodomlopp; blockerar man en artär överbelastas de andra varpå följer en svår sjukdom, höga priser.

Annons

Det visste Anders Chydenius, vår store liberale riksdagsman vid 1765-66 års riksdag. Han skrev dessa visa ord långt före Adam Smith i den lilla skriften den Nationella vinsten.

100 års debatt följde; 1846 avskaffades skråförordningen; statsminister Gripenstedt liberaliserade hela ekonomin och därpå startade den svenska industriella revolutionen. Sverige blev ett välfärdsland, inte tack var socialdemokraterna utan välfärden vilar på den liberala grund som dessa kloka 1800-talspolitiker lagt.

Men kvar som reminiscenser av det gamla skråtänkandet förblev vissa sektorer oberörda, framförallt inom handeln där skrå- och rent Sovjettänkande hängde sig kvar som en mental fossil i intellektets Jurrasic Park.

Vi ser detta avdöda skråodjur vakna till liv nu senast i Kalmar där en skoaffär inte skall få öppna i stormarknaden Giraffen.

Skråtänkaren, kommunalrådet Jonas Löhn (mp), blir fullständigt galen av tanken på att en handlare av egen kraft vill öppna en skoaffär i stormarknaden Giraffen.

Enbart skrymmande varor får säljas i denna stormarknad, och vad som skall få säljas vill han avgöra, dock utan att ta de ekonomiska konsekvenserna.

Det är fullkomligt absurt att en kommunal nämnd med 20 politiker skall sitta och avgöra var en skoaffär får etableras. Det strider mot allt sunt förnuft och det går sannolikt också på tvärs med EU-rätten. Mer Chydenius:

“Du skall icke leva av andra och lägga hinder i vägen för deras möda, att få försörja sig med arbete...”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons