Annons

Skördefesten

Ledare • Publicerad 5 september 2007

”Hundarna gläfser, karavanen drar vidare.” Det är ett arabiskt ordspråk med innebörden att vissa företeelser är sig själva nog, de har sin inneboende kraft och de förverkligas so oder so. Så är det med ölänningarnas egen fest, Ölands Skördefest. Den har nu blivit så stor, så framgångsrik och så populär att den införlivats med andra traditioner som till exempel midsommarhelgen.

Det bråk som varit runt Ölands Skördefest och som ordföranden i ÖTAB dragit igång har varit i det närmaste helt obegripligt även för de som anklagats. Det är en prestation som heter duga, att på sex månader kunna förvandla en organisation som funnit sin fria form i ett fint kamratskap på en kreativ arbetsplats med arbetsglädje till en organisation i kaos, rent mardrömslik – hur har det gått till? Ni har själva kunna följa det och förstå det i de långa, krångliga och ibland hotfulla mejl som Ötab-ordföranden sprider omkring sig, än hit än dit och som Ölandsbladet låtit publicera.

Annons

Nu önskar vi alla att Anne Wilks piggnar till, att Jörgen och hans kamrater får jobba i fred tillsammans med ölänningarna och att årets Skördefest blir en hejdundrande tillställning och en braksuccé. Upptaktsmötet på Strand lovade gott.  Rolf Attoff sade explicit, att nu lägger vi alla surdegar åt sidan, vi diskuterar dem inte, vi koncentrerar oss på det som Skördefesten skall innehålla, och det är rätt taktik i nuvarande läge.

Det var ett oerhört imponerande program som redovisades med över ett tusen arrangemang/events/händelser, som kan komma att locka 250 000 besökare, kanske 300 000. Hans Karlsson presenterade ytterligare en breddning med förslag om ett Naturforum. Man kan säga att de tre skördefestdagarna snart är en skördefestvecka med program nu också på  onsdagen då en så viktig fråga som den om Öland som en kommun skall diskuteras i ett forum – svårt bara att hitta en motståndare till tanken eftersom Skördefesten just lagt grunden till Öland som en enda sammanhållen enhet.

Årets Skördefest blir den 11:e i ordningen och aldrig kunde den som skriver dessa rader och som då, 1997, stod på ett blåsigt och ganska öde torg i Borgholm tillsammans med initiativtagaren Rolf Attoff tro att man skulle få uppleva en så fantastisk utveckling. Vi summerade:

– Ja, du Rolf, det blev väl inte så lyckat det här?

Den ungdomligt entusiastiske Rolf svarade:

– Du, detta kommer att bli succé.

Han fick ju rätt. Och det kommer att bli många fler Skördefester. Karavanen drar vidare...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons