Skördefesten bör bli stiftelse

Ledare • Publicerad 3 december 2007

Det är nu så omvälvande och visionära saker på gång inom Ötab, Ölands Turist AB, att man undrar om det mitt i allt detta storslagna finns plats för något enkelt, till exempel turistinformation; det är upplevelsepaket, visioner på längden och tvären, in i Glasriket, in i Destination Kalmar, in i Visit Sweden, in på deras hemsida i en global marknadsföring och nu på upploppet skall hela härligheten säljas till tunga turistaktörer och affärsmän på Öland.

Det är bra att det privata näringslivet vill ta över, men varför kommunerna fortfarande skall äga 29 procent i bolaget kan man enkelt gissa sig till: skattepengar skall även i fortsättningen vara den ekonomiska basen, men det är nog inte så säkert att ölänningarna vill vara med längre. Det är helt enkelt inte politiskt möjligt att vräka in mer pengar i Ötab samtidigt som de små sockenskolorna skall läggas ner eftersom de påstås vara för dyra. Inför de förestående förändringarna i Ötab är det tre saker som måste fram:

1. Ett prospekt så att de privatintressenter som vill satsa pengar i Ötab vet vad det är de investerar i. Emissioner av aktier grundas alltid i ett prospekt som presenterar affären.

2. En fullständig sammanställning av tillgångar och skulder i Ötab så att skattebetalarna vet vad det är som står på spel.

3. En frigörelse av Ölands Skördefest från Ötab och omvandling av Skördefesten till en stiftelse ägd av ölänningarna själva.

Skördefesten har nu blivit så stor och viktig för den öländska turistnäringen att den inte mår bra av att finnas inom en så turbulent organisation som Ötab. Nog kan 1 000 ölänningar hosta upp varsin tusenlapp som grundplåt till Stiftelsen Ölands Skördefest.

FANDERDUN

Fanerdun ”kan inte fortsätta” om inte Kalmar kommun påverkar kinesiska myndigheter så att företaget kan utföra valuta. Även reglerna för pass, visum och uppehållstillstånd måste ändras. Men att en liten kommun som Kalmar med 60 000 invånare skulle kunna ändra valutaregler i en världsmakt är naturligtvis uteslutet. Alla förutsatte väl att det var klart med valutafrågorna innan projektet satte igång. Att komma dragande med detta nu, 14 månader efter byggstart är rent amatörmässigt – vem har gått på en blåsning här?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.