Skolproblem i Mörbylånga
Vid Mörbylånga kommuns kommande fullmäktigemöte kommer den tillfälliga skolberedningen att presentera sitt slutbetänkande.
Grundproblemet, även när det gäller skolfrågor, är förstås kommunens enorma demografiska obalans. Inflyttningen är glädjande stor, men den sprider sig som bekant inte jämnt över kommunens yta. Den absoluta merparten, cirka 11 000 av kommunens 14 000 invånare, återfinns inom en tvåmilsradie runt Färjestaden.
Trenden ser inte ut att avta. Ett nytt bostadsområde intill Järnvägsgatan med 120 bostäder i villor och flerfamiljshus ligger i pipelinen. Häromdagen, i samband med byggstarten av den Nya Möllstorpsgatan presenterades ett planprogram på ytterligare 80-90 bostäder (småhus).
Enbart dessa två byggprojekt kan fylla en hel skola.
Men det verkar som om beslutsfattarna ofta är steget efter skolverkligheten på fältet.
Redan i början av 1990-talet framfördes tankar på en högstadieskola i Färjestaden. Vissa framsynta politiker anade vartåt det barkade. En majoritet slog dock till bromsarna. Man ville skydda den skola som redan fanns i Mörbylånga Skansenskolan, en gång känd som en av landets största grundskolor med nio paralleller.
Med ett sådant icke-beslut öppnades förstås dörrarna för en friskoletablering i Färjestaden. Något som många lokalpolitiker, inklusive dåvarande kommunalrådet Saga Sigvardsson (C), försökte stoppa med alla medel.
Den nuvarande situationen är att kraven på ett kommunalt högstadium i Färjestaden växer sig än starkare, samtidigt som den nyrenoverade och upphottade låg- och mellanstadieskolan är proppfull med elever och inte lär räcka till framöver.
Högljudda lobbygrupper i den norra kommundelen jobbar således hårt för inte bara ett nytt högstadium, utan även en nytt låg- och mellanstadium. Vi talar här om investeringar som närmar sig miljardstrecket.
Skolberedningen kan inte ha haft ett lätt jobb att landa med ett förslag som ska täcka in minst 20 års utveckling. Det är inte enbart kraven på nya skolor som finns där ute i folkdjupet. Vissa av kommunens skolor är sorgligt försummade, särskilt Torslundaskolan som inte ens har adekvata lokaler för slöjd och gymnastik.
Vi anar att lösningen kommer att bli en 'sneakmodell' där man huttar på ett klassrum till i Glömminge, Gårdby och Torslunda. Och Torslundabarnen kommer fortfarande att bussas runt i kommunen för sina gympa- och slöjdlektioner.
Ett mycket bättre förslag är det som först framskymtade under arbetets gång. Nämligen att man satsar stort på Torslunda med idrottshall och slöjdlokal. Därefter ändrar man områdesindelningen så att Torslunda även tar emot barn från Algutsrum. Eventuella påtryckningar från särintressen i Färjestaden kan man bortse ifrån.
Det andra problemet högstadie- eller 6 - 9 skolan, som beredningen fått i uppdrag att arbeta med har bara en lösning:
att bygga en ny 6- 9 skola.
Hur ska då detta finansieras?
Tja, vi anar att skattetyngden inte kan vara oföränderlig i evig tid, men vi hoppas på kreativa lösningar även på det problemet...