Skilda världar i skolfrågan

Ledare • Publicerad 21 december 2012

Skilda världar.

Det är det i frågan om skolsituationen i de båda Ölandskommunerna.

I Borgholm togs beslutet att lägga ner Runstens skola och satsa på Gärdslösa. Resultatet: eleverna från södra delen av kommunen lämnar och ansöker om att få gå i Gårdby istället. Det gör väl i sin tur att satsningen på skolan i Gärdslösa inte är så självklar. Blir det endast ett fåtal nya elever, så kan man knappast motivera inköp av ny barack.

I Färjestaden är det ombytta roller. Friskolan vill storsatsa, Johan Gustafsson vill öppna Klaraskolan och nu ger sig också CIS in på allvar i leken (se artikel i dagens tidning). De två sistnämnda har dessutom siktat in sig på samma tomt...

Angenäma problem – eller ska man kanske säga möjligheter – för Kent Ingvarsson och co.

Det har påpekats förr på denna plats och det förtjänar att påpekas igen: skolorganisationen borde ligga under Ölands Kommunalförbund.

Då hade man kunnat se till helheten och på ett annat sätt kunnat säkra framtiden för skolorna på mellersta Öland.

Näringslivsfrågorna har uppenbarligen inte fungerat som man tänkt i kommunalförbundet. Men i fråga om räddningstjänsten har samarbetet över kommungränserna fungerat, så varför skulle inte skolfrågorna också kunna göra det?

***

En tidig julklapp fick motståndarna till restaurang i Societetsparken i Borgholm när Länsstyrelsen nu säger nej till bygglov. Man anser inte att detaljplanen medger ett så stort bygge.

Efter Robert Gustafssons avhopp har ju dock satsningen känts ganska iskall. Men att få rätt lär väl värma en del själar ändå...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.