Annons

Skänk din julklapp till Kastlösa

Ledare • Publicerad 18 december 2006

Julen står för dörren. Alla julbestyr är igång och hög tid för julklapparna. Men i år har du som ölänning eller fastlänning ett givet val:Skicka en kontantjulklapp till Kastlösa Stiftsgård och hjälp därmed till att säkerställa gårdens överlevnad genom att bidra till en kapitalfond, som kan ge Stiftsgården arbetsro och en stabil grund att stå på sedan Svenska Kyrkan och ledningen för Växjö stift undandragit hälften av pengarna till Kastlösa.

Ölandsbladet stödjer denna insamlingskampanj genom att ställa annonsutrymme gratis till förfogande och genom att på detta och andra sätt ge draghjälp åt insamlingen.

Annons

Alla som följt Ölandsbladets nyhetsrapportering det senaste halvåret vet att Stiftsgården i Kastlösa befunnit sig i stöpsleven, för att att inte säga skärselden.

Skiftande besked än hit, än dit har inte gett de anställda arbetsro och framtiden för en viktig kristen mötesplats och en betydande arbetsplats på södra Öland har varit ytterst osäker och oroande. Hur skall en verksamhet kunna planeras under sådana förhållanden? Hur skall personalen finns någon arbetsglädje?

Kyrkoledningens brist på besked avslutades så nyligen denna månad med en kraftig nedskärning av anslagen, ett beslut vari även ölänningar tyvärr medverkade.

Vad kyrkoledningen brustit kan vi själva avhjälpa genom ett massivt stöd till Kastlösa. Visa stiftsledningen att på Öland står kyrkan fortfarande mitt i byn.

När vi talar om Kastlösa och gårdens betydelse för sysselsättningen på södra Öland vill Ölandsbladet nämna att under sommarmånaderna när det är fullt sving i verksamheten har gården mer än ett 20-tal anställda.

Påtagligt trist är stiftsledningens ointresse för Kastlösa Stiftsgård. Den nye biskopen har av Ölandsbladet inbjudits att i dessa spalter diskutera frågan, men han har väl inte haft tid att intressera sig för något så perifert som Öland, men bot och bättring kan kanske ske, sådant har hänt förr, ty i juletider sker mirakel.

Citat:

-------

Grönköpings stadsläkare dr Aug. Tert. Salvén gör inför julen rent hus med myten om att s.k. långsamma kalorier skulle vara bra för den som vill gå ned i vikt:

”Har jag många gånger iakttagit att feta människor i allmänhet röra sig så sävligt, att även de allra långsammaste kalorier torde kunna hinna ikapp dem och klamra sig fast.”

Annons

I stället förordar dr Salvén att man äter chokladtryfflar och geléhallon före maten eftersom det ju är allmänt känt att detta dämpar aptiten:

”Jag benämner i dagligt tal detta för ”GI-metoden” (Godis Innan).”

-----

Grönköpings Veckoblad vars julnummer nu nått den så kallade marknaden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons