Annons

Ska vi bo i Löt eller på Mars?

Ledare • Publicerad 27 augusti 2009

LÖT

Löts kyrkogård. Måndagen den 24 augusti. Klockan är strax efter elva. Solen skiner och här sitter de på rad. Efter 15 gravar är det dags för välbehövlig paus. Ty ingen av dem är purunga.

Annons

Tre män rätar upp gravstenar. Det har de gjort i en Herrans massa år. Vad vore landsbygden utan alla ideella krafter? Blott ingenting. Vad vore Mörby, Norrby, Arbelunda utan kontakterna mellan herrarna och damerna i sina ideella värv? Ingenting det heller. En avfolkningsbygd bygger till slut på värme och gemenskap. Här startas boulebanor, öppnas heminredningsbutiker, häxbutiker, massageterapi i ombyggda garage och Argentinska grillar. Det ena avlöser det andra. Men det är bara herrarna Gillis Larsson, Palmelund, Gunnar Olsson, Mörby, och Gunnar Berg, Arbelunda, som ser till vattenlodet balanserar rätt så att gravstenarna på Löts kyrkogård varken sjunker ner i jorden eller faller omkull. Helt kostnadsfritt för Svenska Kyrkan.

KUBA

Fidel Castro, den 83-årige före detta kommunistledaren, har gjort sitt första offentliga framträdande på ett år. Tänkte spontant: Lever han än, är inte han död? Av bilderna att döma rörde han på sig.

RYMDEN

Han säger att människor i framtiden kommer att bo på planeten Mars. Han verkar seriös i sitt uttalande. Christer Fuglesang, docent i partikelfysik, är en svensk rymdfarare. Idag den 25 augusti, på löningsdagen, sticker han igen upp i det blå för att leverera tonvis med prylar till rymdstationen ISS. Tror den världsberömde rymdfararen verkligen att vi ska bo på Mars? Vi är världsmedborgare och visst vore det fantastiskt om det inte fanns en enda gräns vare sig mellan länder eller människor den dagen då några av oss köper en bostadsrätt på Mars.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons