Sjukhus och blåbär

Ledare • Publicerad 25 oktober 2010

I dessa influensatider när ytterligare vaccinationsperiod står för dörren snubblar vi över en forskningsrapport om sjukvård som the Economist redovisar i det senaste numret.

Forskarna försöker förklara sådant som vi sjuklingar redan har på känn, eller tror oss veta. Det vill säga varför vissa sjukhus och vårdinstitutioner är bättre än andra.

Av intresse för oss är givetvis att svenska sjukhus figurerar i rapporten.

Då och då får vi via inhemska mätningar veta att vissa sjukhus i vårt eget land klarar av hjärtinfarkter, stroke och andra naturens nyckfulla gissel som drabbar oss dödliga, mycket bättre än andra.

Varför?

Forskarna har funnit fem karaktäristiska som gör skillnad:

1. Konkurrens – Sjukhusledningar som känner av konkurrens från andra inrättningar gör bättre resultat.

2. Större är bättre än mindre. Sjukhus som har 1 500 anställda, eller fler, fungerar bättre än mindre.

3. Privat ägda sjukhus är en faktor som gör att verksamheten fungerar bättre.

4. Sjukhusledningar som har grundläggande medicinska kunskaper i botten fungerar bättre. Just på den punkten ligger Sverige bra till då hela 93 procent av våra sjukhuschefer är tidigare läkare, sjuksköterskor eller har annan relevant utbildning.

5. Sjukhusledningar med större frihet att agera, det vill säga som inte styrs av diverse olika politiska dekret, synpunkter eller vad det nu kan vara, fungerar bättre än andra mer ”ofria” sjukhus.

Som sagt – vi hade det på känn.

***

Ser hos en pressgranne att proffs-äventyrerskan Renata Chlumska tycker att Öland är fantastiskt.

Men uppenbarligen inte när som helst – utan just nu när lugnet lagt sig över ön och turisterna farit sin kos. På något sätt blir det som att strö salt i Ötab-såren.

***

Det har varit mycket tal om bärplockare. Av någon underlig anledning, som vi ännu inte fått en nöjaktig förklaring till, verkar det som om all bärplockning enbart kan ske via ostasiatiska skumraskföretag. Visserligen i joint- venture-projekt med inhemska krösamos-krösusar, men ändå. Vi vet att endast Sverige svenska bär har – men har vi inga inhemska bärplockare?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.