Annons

Sista skolavslutningen i Runsten

Ledare • Publicerad 12 juni 2013

 

I dag är sista skolavslutningen någonsin för Runstens skola. En epok går i graven.

Annons

Kan det komma något positivt ur nedläggningen?

Runstensborna resonerar nog inte i de termerna. Inte än i alla fall.

Och såren lär nog ta tid att läka.

Nu blir det ett uppbrott för det 40-talet eleverna vid Runstens skola och dess familjer. Vänner skiljs åt och det blir ett familjepussel att få ihop skjutsen till de nya skolorna.

Men.

Beslutet är taget och oåterkalleligt, varför vi försöker se framtiden med optimistiska ögon.

18 nya elever till Gärdslösa skola och 28 nya elever till Gårdby skola gör att dessa skolor säkras upp. Gårdby skola har väl inte på allvar varit hotad på många år, men Gärdslösa har ju haft kniven på strupen länge.

Ekonomiskt så får vi hoppas att ekonomerna i Borgholms kommun har rätt. Att Runstens skola försvinner ska enligt prognosen innebära en kommunal besparing på fyra miljoner kronor per år.

Enligt Borgholms kommun skulle också en nödvändig renovering av Runstens skola ha kostat mellan 20 och 25 miljoner kronor.

Ja, jag vet att det finns invändningar på siffrorna från byggtekniker i Runsten, men nu skulle vi ju tänka positivt!

Annons

Och det innebär också att vi struntar i 28 elevers skolpeng på drygt 2,3 miljoner kronor som skickas över kommungränsen söderut varje år.

Borgholms kommun blöder. Sanningen är den att flera obekväma beslut måste fattas för att inte hela kommunen ska förblöda.

Vad ska prioriteras på räddningslistan?

Jag avundas sannerligen inte de politiker som tvingas välja vad som ska amputeras och vad som ska räddas.

 

Det kommunala pusslet är heller inte lika enkelt att lägga numera. Det har kommit in nya pusselbitar på banan. Där som det tidigare hette att eleverna i Runsten och Rälla efter mellanstadiet skulle börja högstadiet i Borgholm är inte lika självklart längre.

Ölands Friskola finns redan i Färjestaden och härom veckan fick Cis godkännande av skolinspektionen att bedriva skolverksamhet från förskola upp till högstadiet.

Pusslet blir svårare och svårare för våra politiker och innefattar inte längre bara den egna kommunen.

De 28 låg- och mellanstadiebarn från Runsten som nu börjar Gårdby skola till hösten bygger en första bro över kommungränsen.

Det lär bli fler i framtiden. Och det är väl i alla fall något gott sprunget ur nedläggningen av Runstens skola.

Annons

 

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons