Sänkt restaurangmoms eller sänkt pensionärskatt?
Att regeringen har målat in sig i ett prestigehörn med sitt (ursprungligen Centerpartiets) förslag om sänkt restaurangmoms framstår tydligt efter en färsk utvärdering från Finland.
Den svenska regeringens ekonomitänk i sammanhanget går ut på att en momssänkning från 25 till 12 procent kommer att ge 6 000 nya jobb, främst ungdomsjobb, på sikt. Att varje nytt jobb skulle bli vansinnigt kostsamt, cirka 600 000 kronor per jobb, har det inte talats så mycket om. Men en halvering av restaurangmomsen betyder att staten går miste om 3,5 miljarder i skatteintäkter.
Den första juli 2010 genomförde Finland exakt det som den svenska regeringen nu försöker genomdriva.
Vad blev resultatet?
Det var enbart de stora restaurangkedjorna, cirka en tredjedel av branschen, som sänkte priserna fullt ut. Resten gjorde det inte utan såg i stället till att öka på de egna vinsterna i stället.
Man har ännu inte räknat ut hur många jobb som reformen tillskapade, men en liknande sänkning av momsen på frisörtjänster 2007 fick knappt mätbara effekter.
Dessutom har vi väldigt svårt att tro att folk skulle rusa en masse till näringsställen bara för att momsen halverats. Den stora massan travar, till skillnad från exempelvis riksdagsledamöterna, inte iväg till krogen vareviga dag och skulle inte göra det även om momsen sänktes.
En sänkning av skatten för pensionärer, som KD förespråkar men som moderaterna alldeles nyligen satt stopp för, skulle däremot kunna göra skillnad. Pensionärerna skulle kunna konsumera mera, vilket leder till ökad produktion, vilket i sin tur leder till fler jobb.
Enkel matematik som fungerar alldeles bortsett från att det är ett vallöfte och att pensionärerna faktiskt är värda denna skattesänkning i ljuset av alla jobbskatteavdrag.