Annons

Sandby borg värd att visa upp för omvärlden

Ledare • Publicerad 12 februari 2014

Stora delar av det historieintresserade Sverige följer utgrävningarna av Sandby borg.

”Sanslöst spännande”, som en arkeolog från mellersta Sverige uttryckte sig på ett historieforum.

Annons

Några av er har kanske sett SVT:s Vetenskapens Världs dokumentär från borgen eller rent av inslaget i NBC, det amerikanska tv-bolaget?

Nordens Pompeji har fått stor uppmärksamhet i historiska kretsar världen över. Till Öland kan sedan säkert historieturisterna hitta, men sedan? När inte ens en liten skylt markerar den lilla dåliga grusvägen som leder till borgen, hur ska Birkaentusiasterna hamna rätt?

Det heter att Öland är ett turistområde, men tusan vet. Ibland är vi förbaskat duktiga på att slarva bort riktiga guldkorn.

Här har vi serverats ett fruset ögonblick från år 460 med direkt kopplingar till romarriket, som saknar motstycke i världen och vad gör då vi ölänningar? Ingenting!

Det finns enligt legendariske arkeologen Mårten Stenberger 16 fornborgar på Öland. Länsstyrelsen räknar till 21 stycken. Hur som helst finns det i våra fornborgar en otrolig historisk resurs på en trots allt begränsad yta som Öland utgör.

Eketorp, Gråborg och i viss mån Ismantorp är väl de enda borgarna med någorlunda hänvisning och information.

Jag har svårt att se någon uppröras av en vägskylt, en förbättrad anslutningsväg och en rejäl informationstavla vid borgen. Det borde vara det minsta vi kan göra.

Ett steg till vore en enklare toalett, vilket jag tror skulle uppskattas av de besökare som med säkerhet lär vilja kolla in borgen i sommar.

Det är svårt att se att någon skulle ha något emot en ökad tillgänglighet till Sandby borg, vet ju hur historieintresserade markägarna i närheten är. I alla fall jag hade inte haft något emot om markägarna också kunnat tjäna en liten slant på jordgubbsförsäljning eller liknande i anslutning till det numera internationellt kända fornlämningen.

Jag är uppväxt i grannbyn och har ända sedan jag var liten fascinerats av Sandby borg och dess hemligheter. Nu vill jag följa fortsättningen av utgrävningarna och förhoppningsvis få svar på många av de frågetecken som vi alla ställer oss kring fornborgen. Vilka var de mördade? Vilka var det som intog borgen? Varför fick de döda ligga kvar i alla århundraden?

Annons

Med vetskapen om att jag är långt ifrån ensam om mina frågor kring Sandby borg, så borde det vara en plats värd att visa för både ölänningar och andra människor.

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons