Annons

Saknar islam humor?

Ledare • Publicerad 20 september 2007

När den ”finkänsliga” fotografen Elisabeth Ohlson Wallin avbildade Jesus som läderbög hängande på korset kunde hon vara helt säker på att det inte skulle komma några dödsdomar eller andra hotelser från Norra Ölands Kyrkliga Samfällighet; inte heller från damerna i de olika syföreningarna, på Öland, vilka stöder och drar in pengar till den kristna missionen, var att vänta.

Alla dessa kristna upplevde endast en stor sorg över att behöva se det de vördar, tror på och håller heligt så blasfemiskt och vulgärt framställt. Ingen orkar väl längre reagera över Ohlsons så kallade konst, den anses numera mest för värdelös kitsch. Konstnären Lars Vilks rondellhund befinner sig miltals ifrån de smaklösa bilderna av Jesus. Rondellhunden är mest en kul krumelur, som Vilks ritat på ett par minuter och som återgetts överallt på nätet och i Nerikes Allehanda. Över denna lilla lustifikation rasar, har vi hört, en miljard muslimer. Vår egen statsminister Reinfeldt tar emot 21 ambassadörer och ber om ursäkt – har då dessa muslimer ingen humor och var det inte mer stake i statsministern, sorgligt.

Annons

Det bästa som skrivit i anledning av Vilks oskyldiga rondellhund publicerades i Svenska Dagbladet i tisdags. Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Högskolan i Kalmar för pennan. Han skriver: ”De som anser att respekt för deras religiösa tabun står över yttrandefriheten, och än mer de som vill döda den som bryter mot dessa tabun, finner säkert den sekulära demokratin för trång. Men det är inte demokratins sak att hålla dem på gott humör. Om fundamentalister känner sig marginaliserade så är det helt i sin ordning. I ett fritt samhälle bör de vara marginaliserade.” Så utomordentligt väl formulerat. That's it.

TIO ÅR

Det har i dagarna gått tio år sedan Ölandsflickan Annelie Ojonen försvann; åren rinner iväg, men sorgen är kvar och alla känner vi med föräldrarna som fortfarande svävar i denna hemska ovisshet. På Öland finns det säkert någon som har ett tips som kan leda till gåtans lösning. Tala om vad du vet. Det kan ske anonymt. Ett par rader till Ölandsbladet eller polisen räcker.

EU-STÖD?

Uppgifterna om att Trelleborg fått EU-stöd för att flytta Mörbylångafabriken till Ösel måste undersökas. Det enklaste är att koncernledningen träder fram och berättar sanningen. Nu.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons