Annons

S-märkt lösning alltid skattehöjning

Ledare • Publicerad 3 juni 2011

Varenda gång Socialdemokraterna och deras vänsterallierade vill visa sig progressiva, solidariska, framtidsinriktade – välj vilket positivt ord eller beteckning ni vill – grundas det alltid på en skattehöjning. Det verkar som förgjort att komma med några politiska vägval utan att dra till med en skattehöjning.

Kollektivtrafiken i länet ska omorganiseras. Landstinget ska bli huvudman för trafiken i länet och en Trafikstyrelse ska tillsättas i höst. I sammanhanget talas det om att höja ambitionsnivån, vilket bland annat är tänkt att innebära att exempelvis Öland kommer att få ett antal matarlinjer till och från fastlandet. Något som Ölandsbladet tidigare beskrivit i positiva ordalag.

Annons

En sådan nyordning med snabba fasta linjer skulle exempelvis underlätta Mörbylånga kommuns satsning på att få fart på utvecklingen på områdena utanför den överhettade Färjestadsregionen.

Nå, hur ska då detta genomföras? Givetvis genom en skattehöjning på 25 öre – en extra utgift för en normalfamilj på ungefär 2 000 kronor om året.

Dessa 125 miljoner (om året), som nu ska in i landstingets enorma budget på drygt fem miljarder, ska egentligen inte användas för kollektivtrafiken förrän 2014 - 2015. Men den extra uttaxeringen sker förstås omedelbart efter årsskiftet.

Redan nu har dock landstingsdirektör Alf Jönsson börjat mumla om att ”det ser ut att bli svårt att nå två-procentsmålet (överskott i budgeten) för 2012 - 2013.” Gissa vilka hål som de 125 miljonerna kommer att täppa till?

Men självklart måste man väl dra in mer inkomster – höja skatten – för att kunna höja ambitionsnivån?

Varför det?

Med ett S-märkt skattehöjarresonemang är vi snart uppe i de nivåer som Astrid Lindgren kritiserade redan 1976 då hon upptäckt att hon tvingades att betala 102 procent i skatt.

Skattekollektivets insatser är inte en statisk klumpsumma. Den stiger med tilltagande löneökningar och högre produktivitet. Det är, enkelt uttryckt, poängen med det ekonomiska system vi lever i. Det är bland annat därför som den borgerliga regeringen ansett sig kunna SÄNKA skatten i flera steg.

I Henriksson & Co:s värld stiger utgifterna för att motsvara inkomsterna.

Men tillbaka till det här med att höja ambitionsnivån: har någon S-märkt tänkare funderat över om det möjligen går att effektivisera landstinget i sig? Inköp av av en magnetröntgenkamera för åtskilliga miljoner, som inte ens får plats på lasarettet, tyder inte på ett friktionsfritt och strömlinjeformat beslutsfattande.

Annons

Och har man tänkt på att det möjligen går att rationalisera och effektivisera själva kollektivtrafiken som nu hamnar inom landstingets domvärjo?

Svaret på dessa frågor är förstås: nej.

Riv upp beslutet om skattehöjning och vänta in Trafikstyrelsens beredning av ärendet. Det är direkt ojuste mot medborgarna att betunga dem med en större börda än vad som är nödvändigt.

***

Och så måste vi förstås gratulera Anne Wilks – årets ölänning.

Skördefestmajorskan gjorde det som turistdirektörerna inte klarade av. Det vill säga att visa på att Öland faktiskt är mer än sol och bad några få veckor på året. Anne är givetvis en pristagare som är tämligen självklar.

Hon kommer att få motta priset ur en tidigare prisvinnares hand, Kung Carl XVI Gustaf. Likt majestätet kommer nu Anne också att vända blad – och det gör oss lätt oroliga för Skördefestens räkning. Men vi är övertygade om att hon finns kvar i bakgrunden som en klippa, ett fundament, för annars vilsna skördefestare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons