Robin Hood på Öland

Ledare • Publicerad 2 januari 2006

Det berättas i dag ifrån Störlinge hur en av EU omärkt bagge i smyg tog sig in i ett fårhägn och gjorde det baggar ska göra varvid hela fårflocken nu kommer att lamma i mars. Det märkliga är att ingen vet varifrån baggen kom, inte vartåt han begav sig efteråt, han bara försvann som i rök, men nu är han väntad i vart fårhägn. EU-byråkraterna har inte lyckats märka baggen; han har blivit en sorts öländsk Robin Hood, omgiven av myter och frågetecken.

Sedan det blev känt att alla hästar måste bära med sig ett EU-pass har det bland de öländska hästarna, särskilt Islandshästarna, vilka påminner mycket om de gamla Ölandshästarna, uppstått en stark motståndsrörelse, de vrenskas nu allihop, klipper med örona, lägger dem bakåt, rullar med ögonen och gnäggar i högan sky.

”Vi bär inte med oss dessa integritetskränkande pass, vi vill inte låta oss märkas i örona av EU-byråkrater, hellre flyr vi ut till ett fritt och vilt liv på Alvaret.” Ja, så låter det bland islänningarna.

De öländska katterna har hittills lyckats undvika EU:s öronmärkning. Katten Emilie i Lenstad säger från utkikspunkten i den gamla kvarnen i byn, att hon hellre flyr till skogs och gömmer sig i Lenstads borg, som inte går att hitta, än att hon underkastar sig EU-märkning. All märkning, vilken den än är, strider mot de grundläggande principerna för ett fritt öländsk kattliv.

Även de öländska hundarna har som en hund rest sig mot EU:s öronmärkning och eventuella framtida hundpass. Ett sådant ingrepp i våra liv är lika kränkande som Johan III:s påbud att vi alla skulle stympas på ett ben, säger hamiltonblandningen Speja från sin koja, nyss hemkommen efter ett mycket lyckat hardrev. Visserligen sköt inte husse någonting, men han fick i alla fall lufta bössan.

Mer framgångsrik har EU-märkningen varit bland kor och grisar, men även hos dem växter nu protesterna.

Bland människorna har myten om den öländske baggen i full frihet och utan EU-märkning, de upproriska hästarna, hundarna och katterna tänt förhoppningens eldar i frihetslängtande bröst och överallt hör man nu slagordet:

”Mot Sherwoodskogen.” Förlåt fel. ”Mot Mittlandsskogen”, skall det förstås vara.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.