Respekt för ”Linkan” och andra som försöker få viktiga frågor i mål

Håkan Lindqvist har sannerligen haft tuffa matcher förr, men att ta över som utbildningsnämndens ordförande för Mörbylånga kommun i det här läget kommer bli den tuffaste matchen någonsin.
Publicerad 25 oktober 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Jag är full av beundran för människor som engagerar sig. De här människorna som inte sitter hemma i soffan och klagar på allt och alla, utan i stället gör något själva. På egen hand.

Har sagt det förut och säger det igen - fritidspolitikerna är värda så mycket mer än all, rent ut sagt, skit de för utstå överallt.

Det finns någon slags bild av att människor blir politiker för att roffa åt sig, sko sig. Jo, tjenare, sätt dig i samhällsbyggnadsnämnden en mandatperiod så ska vi se om du tycker att det är lättförtjänta pengar!

Mörbylånga kommun står inför sin kanske svåraste mandatperiod i modern tid. Det ekonomiska läget är uselt. Kommunen har också framför sig en rad mycket svårlösta uppgifter.

Vilka beslut som än fattas så kommer personerna mitt i elden att få utstå gråt, svordomar och kanske till och med hot, även om det kan vara svårt att rent juridiskt bevisa. Det är liksom mer av den varan än rosor och beröm, om man säger så.

Som fritidspolitiker så har du också under dig heltidsanställd personal inom till exempel social- och skolförvaltning. Det är sannerligen inte lätt för en fritidspolitiker med ett annat huvudsakligt arbete som ska skötas, att också förankra, genomföra och banka in beslut hos skol- och socialchefer, vilka förstås kan sina respektive verksamheter på sina fem fingrar.

Tänkte på det när jag såg bilden av de som politiskt ska styra de närmaste åren i Mörbylånga kommun. Bara som exempel, har centerpartisten Gunilla Karlsson från Norra Kvinneby förstått vad som väntar henne som socialnämndens ordförande?

Och socialdemokraten Håkan Lindqvist från Färjestaden, kommer han orka fortsätta att vara den där positiva kraften vi lärt känna genom föreningslivet?

Herrejösses, vilka grejer ”Linkan” har framför sig. Nya friskolan i Färjestaden ändrar hela spelplanen för all skolverksamhet i Mörbylånga kommun. Vilket pussel när både elever och lärare byter skola, skolpeng som försvinner ut från den kommunala verksamheten och ett eget kommunalt högstadium som ingen tycks veta när det står klart, samt att Skansenskolan i Mörbylånga har gamla lokaler som är i stort renoveringsbehov.

Och så Cementas nedläggning på det - hur kan vi ändå rädda kvar Alunskolan?

Respekt för ”Linkan” och andra som tar på sig det samhällsansvaret att försöka få viktiga frågor i mål.

Peter BoströmSkicka e-post