Regioner och en lättnadens suck

Ledare • Publicerad 13 maj 2011

Regionfrågan accelererar och de politiska inspelen blir allt fler. Läget är närmast löjligt kaotiskt och mer oklart än någonsin.

Av rapporteringen att döma råder det närmast krigstillstånd mellan södra och norra delarna  av vårt län. Vårt regionförbunds ordförande, Harald Hjalmarsson (M), som tidigare varmt pläderat för Östra Götaland, vilket även Ölandspolitikerna anser vara det minst dåliga alternativet, vågar uppenbarligen inte riktigt se sanningen i vitögat.

En högljudd falang, däribland Hjalmarssons partikollega i Växjö, Bo Frank, vill hellre dra söderut mot Skåne. I det sammanhanget skulle Kalmar län delas i två halvor.

I Skåne lär tankarna gå åt ungefär samma håll.

Även i vårt södra grannlän, Blekinge, är man klara motståndare till tanken på Östra Götaland. Där ser man också en region med Skåne som kraftfull motor. Och Kalmar län? Vi kan tänka oss ”åtminstone delar av Kalmar län”, säger ordförande i Region Blekinge, Mats Johansson (S), till Barometern.

Och i Jönköping är man sig selv nok.

Hur ska nu detta sluta?

Vi har ett enkelt förslag för att få slut på allt tjafs. Gör hela landet till en enda storregion. Dela därefter in landet i, låt oss säga, tre stora underregioner: Norrland, Svealand och Götaland.

Det har visst prövats förut – med ganska bra resultat, tror vi.

***

Det är väl kanske inte alltför ofta som Eurovisionsschlagerfestivalen hamnar i dessa spalter. Men det finns  politiska implikationer i vad som händer i och kring Düsseldorf.

EU-samarbetet är, som bekant märkbart knackigt för ögonblicket. Frankrike och Italien vill införa särskilda regler för passering av respektive lands gräns. Danmark har hoppat på samma tåg, vilket gör att Schengen-överenskommelsen ser ut att krackelera – vad än EU-kommissionär Cecilia Malmström säger.

Dessutom gnölas det, särskilt i Tyskland och Finland över att man ska behöva hjälpa till med att sanera Greklands, Portugals, Spaniens och Irlands ekonomier.

Kort sagt ”vi-andan” i Europa är inte särkilt stark.

Ta lärdom av EBU och schlagerarrangemangen. Totalt disparata länder som Moldavien och – tja, Danmark har kommit överens om regelverk, röstningsprocedurer och allt som hör till förhandlingsarbete – när det är som krångligast.

I sammanhanget  kan vi inte låta bli att notera att det hördes en märkbar suck av kollektiv lättnad när Sveriges representant, herr Saade, lyckades krångla sig till finalen.

Poängen är att hade han inte gjort det, så hade det visserligen gnölats i höga sky om öststatsfusk och liknande, men EBU-samarbetet hade inte brutit samman för det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.