Ledare: ”Rätt utnyttjat så är alla vinnare av Ironman!”

Mörbylånga kommun sponsrar företaget Ironman med 350 000 kronor varje år. Kan det verkligen vara rätt sätt att använda våra skattemedel?
Publicerad 20 augusti 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Frågan är absolut berättigad. Den är faktiskt högst befogad.

För några år sedan hade jag sagt nja. Idag tveklöst ja. Och om några år - självklart!

Det känns som om att Mörbylånga kommun, organisationerna och företagen först nu börjat förstå potentialen av Ironman.

Vad får vi ut av tävlingen, vi som bor i Mörbylånga kommun?

I princip varje boende i närheten av brofästet har varit fullbelagt i veckan. Ja, också så att våra boenden haft tävlande med familjer hos sig för träningsläger under året.

I samband med Ironmandagarna har det varit nära knökfullt på restauranger, caféer och affärer i Mörbylånga kommun.

Människor köade för att komma med på färjan Dessi, många tog bussen i stället. Tidningarna har rekordsiffror på sina sajter. Bara vi på Ölandsbladet hade 134 000 sidvisningar i veckan, texter från skolbranden i Löttorp och Ironman är det som intresserat flest läsare.

Men vad sjutton har det med mina skattepengar att göra? Vad nytta har det för Greta på Rönningegården att Systrarna Mattssons har fullt på sin uteservering i Degerhamn eller att Roger på ICA i Mörbylånga kan räkna in några av årets bästa dagar?

Jo, det handlar om cykler, råttan på repet, synergieffekter. Klirr i kassan på Hasses i Färjestaden i mellantiden mellan sommar och Ölands Skördefest gör att det skvätter över till oss andra, vi skattebetalare.

Arbetsgivare kan hålla personal anställd, vilket genererar skattepengar. Men också att verksamheter kan hållas öppna och vara oss som bor här året runt till godo.

Föreningar tjänar livsviktiga slantar på att ställa upp som funktionärer, vilka annars hade fått lägga ned sina verksamheter, höja sina medlemsavgifter och/eller tvingats tigga än mer kommunalt bidragsstöd.

Om vi räknar sammantaget med att alla dessa effekter åtminstone genererar 350 000 kronor till Mörbylånga kommuns skattekista så går kommunen plus-minus-noll på arrangemanget.

Och då har vi ändå inte räknat in den enorma publicitet som Öland och Kalmarsundsregionen får av Ironman, internationellt och nationellt.

Slutligen. Jag kan tycka det är rätt trevligt att Mörbylånga kommun bjuder hela södra Öland på en ”stadsfest”. Som en jämförelse kan ju sägas att 350 000 kronor är en bråkdel av vad andra grannkommuner betalar för ”stadsfester” på torget i största staden.

Alla gillar inte stadsfester, respekt för det. Men när det gäller Ironman så är vi rätt utnyttjat alla vinnare i Mörbylånga kommun.

Peter BoströmSkicka e-post