Annons

Röntgen i Borgholm – igen

Ledare • Publicerad 31 mars 2007

För sju år sedan blev det fel på ett rör i röntgenapparaten i Borgholm. Att byta röret skulle kosta 150 000 kronor, en summa så hög att den skulle kunna välta hela landstingsekonomin över ända, alltså beslöt den socialistiska majoriteten att lägga ner en väl fungerande röntgenenhet i Borgholm; alla förstår att hänvisningen till ekonomin endast var en förevändning för denna nedrustning av öländsk sjukvård. Med lite hjälp av Ölandsbladet samlade nu framlidne Borgholmsbon Gunnar Schelin ihop 8 000 namn i protest mot nedläggningen, från norr till söder, alla skrev på. Om det är något som väckt ölänningarnas ilska mot landstinget så är det denna oförskämdhet och nonchalans att inte lyssna på folket.

Strax före valet 2002 lovade landstingspolitikern Lars Hamrin under ett politiskt möte i Borgholm att röntgen skulle öppnas med det första vid en borgerlig seger i landstingsvalet, men inget hände på fyra år. Därför ligger det en del i den fråga som landstingsrådet Johnny Pettersson (v) ställer till de borgerliga i dag: ”Varför gjorde ni ingenting åt röntgen under de fyra år ni hade den politiska makten?”

Annons

Om vi nu bortser från all politisk historieskrivning kan vi konstatera att den teknologiska utvecklingen nu gått så långt att det inte längre finns ett enda argument mot att åter öppna röntgen i Borgholm – den digitala bildöverföringen har nu avancerat så långt att en röntgenbild kan överföras från Borgholm till vilken plats på jorden som helst för granskning och det med en vanlig mobiltelefon! Patienten kan få med sin egen röntgenbild hem i mobilen och själv sända den, på egen bekostnad. En sådan överföring kan väl kosta 80 öre!

Den teknologiska utvecklingen har skapat fantastiska förutsättningar för decentraliserad vård, men landstingsledningen lever kvar i gammaldags analogt stordriftstänkande. Vi behöver en utredning som kan visa på allt som kan decentraliseras i länets sjukvård tack vare den nya tekniken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons