Annons

Projekt (S)a(M)verkan…

Ledare • Publicerad 29 februari 2012

Vi vågar kanske inte hävda att utvecklingen på det lokalpolitiska planet kan bli manus, eller synopsis, till en ny storfilm à la ’Tinker, Tailor, Soldier, Spy’.

Men för en konspirationsteoretiker värd sitt salt, finns numera mängder med handfast material i vår omedelbara närhet som gott duger att använda för en sådan där äkta dansk upplevelse (exempelvis Borgen) i genren politiska spänningsfilmer.

Annons

För några veckor sedan kunde Ölandsbladet rapportera att Borgholmspolitikern Eddie Forsman (M) tillsammans med Nybrodito Markus Lund (S) inbjudit till ett rundabordssamtal om kommunal samverkan i utvalda delar av länet.

En Socialdemokrat och en Moderat bjöd alltså gemensamt in till en sonderande träff om utvecklingen i vår landsända framöver.

Samtalet ägde rum i ett av Regionförbundets lokaler i Kalmar. I denna stad har kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande, Johan Persson (S), och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Malin Petersson (M), tidigare inlett ett samarbete i tillväxt- och framtidsfrågor. Även Anders Andersson (C) är med på ett litet hörn i detta samarbete. Ett samarbete som väckt sura kommentarer av utanförstående partier.

I Nybro har det nyligen förkunnats att S och M funnit varandra i en blocköverskridande allians. Markus Lund (S) och Peter Lilja (M) har kopierat Kalmar-mönstret, minus Centern.

I Borgholms kommun känner alla väl till att Eddie Forsman (M) och Ilco Corkovic (S) fungerar utomordentligt väl tillsammans. Personkemin är så till den milda grad positivt sprudlande att de till och med brukar gå och bowla tillsammans.

I Mörbylånga slutligen, har Kent Ingvarsson (M) vid ett flertal tillfällen påpekat att samarbete med Socialdemokraterna fungerar alldeles utmärkt sedan Malin Hedberg fattat S-rodret.

Ni ser mönstret? Det gör exempelvis kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson (C), som översköljer nätet (Facebook) med ilskna kommentarer om S och M:s samarbete som ”sprider sig i allt fler kommuner”.

Vi anar redan nästa steg. S och M drar pragmatiskt upp riktlinjer för ett fördjupat samarbete mellan Öland - Kalmar - Nybro och eventuellt Torsås.

När det gäller Torsås lär för övrigt personkemin mellan Roland Svedestam (S) och Mona Magnusson (M) fungera betydligt bättre än mellan kommunalrådet Håkan Algotsson och S-ledaren. De två sistnämnda sägs till och med ha svårt att vistas samtidigt i samma kommun…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons