Prisa Gud här kommer skatteåterbäringen

Ledare • Publicerad 19 december 2012

För bra många månader sedan kunde Ölandsbladet meddela att om regeringens superutredare i allt som rör kommunalekonomiska verksamheter, Björn Sundström, skulle få som han prognostiserade, borde Ölands kamma hem 20 miljoner extra i det nya skatteutjämningssystemet. Mörbylånga skulle landa på 15 miljoner och Borgholm på lite drygt fem.

Enligt finansdepartementets preliminära beräkningar kan det rent av bli ännu några miljoner fler för Borgholms del – cirka 9,3. Öland kammar alltså hem 24,3 miljoner mer än vad man kanske räknat med. Det nya skatteutjämningssystemet ska för övrigt börja gälla från januari 2104.

Och som munken säger i Disneys, fortfarande (?) ocensurerade Robin Hood-film: ”Prisa Gud här kommer skatteåterbäringen.

Välkomna pengar förvisso, men väldigt senkomna. Anledningen till att det tagit sådan fruktansvärt lång tid att rätta till ett uppenbarligen orättvist system, ett system som infördes redan 1996, beror i huvudsak på rika, moderatstyrda motståndarkommuner i Stockholmsområdet.

Enligt lite internskvaller som Ölandsbladet uppsnappat från moderata källor, har finansminister Anders Borg varit tvungen att ryta till varenda gång moderaterna haft sin kommunträffar uppe i huvudkommunen. Sekunden efter att dessa återkommande möten dragit igång har samma 15 nävar från Stockholmstrakten viftat i luften, och varenda gång har Anders Borg varit tvungen att rya något i stil med:

– Ta ner händerna, jag vet vad ni vill, eller rättare, inte vill…

Vad man inte velat är alltså att fördela bördorna rättvist. Bland mycket annat har företrädare från storstadskommuner envist blåst under myten om att man inte behöver någon barnomsorg på landsbygden. Bilden av att barnen ändå hänger med de vuxna i ladugården vid mjölkning, eller vad det nu kan vara, har omhuldats ömt från det håll där man inte har större vyer än de närmaste metrarna från kaffe- latteglaset.

Dessutom skulle utjämningssystemet som sådant vara tillväxthämmande. Ett tankefoster som är rent fnoskigt, Det är bara att se sig omkring i landet där Jokkmokk, Kiruna och Oskarshamn kan ståta med bättre tillväxtsiffror än till och med Stockholm.

Ett konkret exempel från den verklighet som ”drabbade” stockholmare vill cementera:

Täby kommun får för barn (mellan ett och tre år) inskrivna på dagis 101 208 kronor ur nuvarande skatteutjämningssystem. I Övertorneå får kommunen 62 621 kronor – en skillnad på nära 40 000 kronor. Inskrivningsgraden (85 procent) är lika i bägge kommuner.

Rättvist?

Tack och lov blir det nu ändring på det här skeva eländet. Och det är inte en dag för tidigt.

Snarare borde det vara så att landsbygdskommunerna, som exporterar välutbildat folk till storstadsregionerna (till Stockholm cirka 30 000 - 40 000 om året), borde få en transfersumma på en miljon eller så per person. Det är något vi gärna skulle vilja se som ett tillägg till regeringens förslag…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.