Prästgården

Ledare • Publicerad 21 januari 2009

Efter ett inspirerande föredrag av litteraturvetaren och författaren Göran Hägg bildades Föreningen Gärdslösa Prästgård.

Göran Hägg underströk betydelsen av prästgården som en uppväxtmiljö för Sveriges störste och internationellt sett mest berömde och kände skald, Erik Johan Stagnelius, men det räcker inte med det, prästgården är också en mycket välbevarad kulturhistorisk miljö rent allmänt, värd att bevara enbart av det skälet.

Prästgårdarna, som nu säljs ut i snabb takt av en historielös kyrka, har ofta varit kulturella centra, små lysande fyrbåkar, i ett land som inte alltid upplysts av kulturens milda sken.

Föreningen Gärdslösa Prästgård är öppen för alla som delar föreningens ambitioner, att bevara gården som ett kulturarv – anmälan till Lillebill Grähs, föreningens ordförande. Det kommer inom kort att finnas en hemsida på nätet med ett bankgironummer och en allmän presentation av projektet.

Bromsen

Att enbart pensionärerna skall betala för de dåliga tiderna genom att den så kallade Bromsen slår till och sänker pensionerna är förstås en skriande orättvisa. Men nu lovar Tobias Krantz, fp, i pensionsberedningen å hela alliansregeringens vägnar att pensionärerna skall hållas skadeslösa. Den utfästelsen är härmed satt på pränt och lär inte glömmas bort inför valet år 2010.

Besvärligt

När både folkpartiet (Björklund) och socialdemokraterna (von Sydow) vaknat till liv ur en längre slummer och vill stärka försvaret svarar försvarsminister Sten Tolgfors (m) att det går inte för det skulle störa och besvära en sittande försvarsutredning. För det första, räcker det inte med utredningar snart, och för det andra, styrkan i det svenska försvaret måste väl vara viktigare än arbetsron för en statlig utredning. Vad har det tagit åt moderaterna? Har alla gått och blivit tomhylsor?

Bra kämpat

Grattis säger vi till duktiga klass 5 i Gårdby. Bra kämpat hittills. Hela Öland håller tummarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.