Annons

Politiska finter på södra Öland

Ledare • Publicerad 6 april 2012

Vem har tar på sig ansvaret för nedläggningen av distriktssköterskemottagningen i Degerhamn?

Ju längre tiden går efter det att den lilla, plastade papperslappen på dörren till mottagningen meddelade att mottagningen var stängd, ju svårare verkar det bli att hitta någon ansvarig politiker som tar på sig beslutet.

Annons

Allianspartiernas företrädare har klart deklarerat att de inte ville se en stängning av mottagningen och har även på ort och ställe demonstrerat sin solidaritet med inbyggarna i Degerhamn med omnejd.

Nedläggningen beror på det röd-gröna blockets initiativ i ärendet.

Och det trodde vi också, särskilt som en (åtminstone i det här fallet) rakryggad politiker, Jessica Rydell (MP), i flera intervjuer i Ölandsbladet tagit på sig ansvaret och även förklarat varför. Enkelt uttryckt kan man säga att hon fört fram argumentet om kostnadseffektivitet.

Men lokala socialdemokrater hade uppenbarligen inte räknat med lokala proteststormar. Nära 500 personer har skrivit på namnlistor där man kräver att mottagningen ska förbli öppen. Något som givetvis Ölandsbladet sympatiserar med.

Lagom till påskfirandets uppstart kom så ett pressmeddelande från Socialdemokraterna undertecknat av ordföranden och EU-parlamentarikern Anna Hedh samt Margaretha Lööf Johansson. I pressmeddelandet får vi veta att skulden för nedläggningen ligger på Alliansen:

”…Den fria konkurrensen skall göra att vi får bra vård anser den borgerliga regeringen. Som en konsekvens har det bland annat fått till följd att distriktssköterskemottagningen i Degerhamn har lags ner…”

Vi som på nära håll satt oss in i och följt utvecklingen har svårt att svälja denna historieskrivning.

Den 19 mars skrev Margaretha Lööf Johansson att hon reagerade starkt mot nedläggningen. I ett möte med representanter för pensionärsorganisationerna PRO och SPF hävdade hon bestämt att hon skickat in sin protest till landstinget.

Men det stämmer inte. Skrivelsen lämnades in långt efter att det formella stängningsbeslutet var taget. Vi anar att vissa S-ledamöter inom landstingsvärlden bett Margaretha Lööf Johansson ”ta det lugnt” med sin protest tills allt var klart.

Socialdemokraterna är tydligen oerhört pressade lokalt över att stå på fel sida när det gäller nedläggningen av mottagningen i Degerhamn och försöker nu ”rätta till” beskrivningen av hur det hela gått till.

Vi tror inte att kommunmedborgarna på södra Öland går på den finten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons