Annons

Politiker ibland?

Ledare • Publicerad 18 februari 2014

”Man blir så knasig när man dricker.”

Så sa hon, miljöpartisten och kommunstyrelseledamoten som åkte fast med 2,15 promille alkohol i blodet på Ölands Köpstads parkering.

Annons

Partikamraten Anne Wilks gav i lördagens tidning sitt helhjärtade stöd till sin kollega.

Från senaste kommunstyrelsemötet rapporteras åsikterna om att det stora problemet egentligen är medias rapportering.

Jag förstår att det är en helt mänsklig reaktion att ställa upp för sina kamrater, det handlar uppenbarligen om en människa som inte mår bra. Ett sätt att ena politikergruppen är att utse någon slags yttre fiende - i det här fallet media.

Någonstans tror jag inte att politikerna förstått eller ens velat sätta sig in i vad som hänt. Kommunstyrelsen är kommunens regering. Under det senaste året har den nu åtalade politikern varit med och fattat avgörande beslut i kommunens allra största frågor gällande bland annat skolor i Färjestaden, vindkraftverk på södra Öland, samt vatten och avlopp på östra Öland.

Samma person som röstat var dina barn ska gå i skola, om du ska bli granne med vindkraftverk eller om du äntligen kan få va-anslutning till ditt hus, har kört bil i redlöst tillstånd.

Den som läst polisens förundersökning får veta att politikern fått chansen att avbryta sitt bilkörande. Hon körde i diket, men lät sig inte hindras av det. Rådiga människor försökte sedan att hålla henne utanför bilen, men hon slet sig fri. Efter handlingen på Köpstaden skulle hon på nytt sätta sig i bilen som stod till hälften parkerad i en häck, till hälften på handikappsparkering.

Det är rent ut sagt så omdömeslöst av en ledande politiker att det måste tidningen skriva om. Vi har ett uppdrag från våra läsare att granska de som är satta vid makten.

Går det att frikoppla det politiska arbetet med privatpersonen? Ja, säger miljöpartiet i Mörbylånga. Den grova rattfyllan som kan leda till fängelsepåföljd hände inte under hennes politiska uppdrag, påpekas det. Det är sant. Har hon varit berusad i politiska sammanhang? Det är det ingen som påstått.

Jag utgår från att en politiker som beslutar om för min familj mycket viktiga beslut är nykter.

I en politikerroll ingår det att bli både ifrågasatt och granskad. Skulle inte Dagens Nyheter skriva om en medlem av regeringen riskerar fängelse för grovt rattfylleri? På samma sätt arbetar Ölandsbladet med dina lokala politiker.

Annons

 

Jämställdhetsfrågor är viktiga men när man som oppositionsledaren Margareta Lööf Johansson gör media-bevakningen av den fulla mp-politikern till en kvinnofråga så blir det bara fånigt. Då urholkas en viktig fråga.

När moderate kommunstyrelsepolitikern och polisen Sven Stensson blev av med körkortet för fortkörning så publicerade Ölandsbladet både namn och yrke.

Eftersom grovt rattfylleri är ett komplicerat brott med många bottnar, så valde vi att inte namnge mp-politikern och det var partiet själva som valde att avslöja partibeteckningen.

Rätt eller fel kan diskuteras. Men en ledande politiker kan inte frånsäga sig sin roll när hen sätter sig bakom ratten på fyllan. Då blir problemen inte längre bara privata.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons